Varning för rasrisk för fondsparare

Det är dags att se över fondportföljen. Festen kan vara slut.

Har du placerat i USA- och Kinafonder och fått en rejäl utdelning?

Grattis. Men nu kan det vara läge att ändra horisont. Experter bedömer att uppgången snart är över och att det är hög tid att tänka om och exponera sig mot andra marknader.

Aktier och fonder är alltid förenat med risker och i väntan på att hitta börsplaceringar som ger dig god avkastning på längre sikt kan det vara smart att ha hela eller delar av kapital placerat på sparkonton med högre ränta.

Om du inte är ute efter snabba klipp går det att spara ihop ordentligt med pengar och samtidigt lägga en del av sparmedlen på fonder.

Men välj då ett bredare alternativ än att lägga alla ägg i samma korg. Landfonder bedöms som mer riskfyllda än globala fonder och tillväxtfonder.

Om du sprider risken kan du ha kvar en del av exponeringen mot både USA och Kina men står inte och faller med hur det går för dessa finansmarknader.

I stället för USA- och Kinafonder, som gått urstarkt länge, kan även Kanadafonder och fonder inriktade på Storbritannien vara alternativ för fondsparare.

De sistnämnda fonderna ligger just nu på topplistan över vinnare medan fonder i Turkiet, Korea, Indonesien och Brasilien uppvisar sämst utveckling procentuellt.

UpplandsSpar - spara pengar med hög räntaSveriges småhusägare kan spara åtskilliga miljarder på smartare energianvändning och samtidigt bidra till ett bättre klimat. I artikeln får du tips. (Foto: Tom Rumble, Unsplash.com)
UpplandsSpar - spara pengar med hög räntaMånga unga stängs ute från bostadsmarknaden på grund av FI:s krav på kontantinsats. Ett långsiktigt sparande krävs ofta för att förverkliga bostadsdrömmen. (Foto: Kinga Cichewicz, Unsplash.com)