Unga tvingas spara längre till pension

I dagens samhälle börjar unga arbeta senare i livet, det gör att många måste jobba längre upp åldrarna till sin pension.

Samtidigt som rapporter visar att ungdomar är sämst på att spara pengar till sin pension, så visar undersökningar att de antingen måste spara mycket mer än sina äldre kollegor, födda på exempelvis 60-talet, eller stanna kvar i arbetslivet längre för att få ihop till en dräglig pension.

Samtidigt väntas pensionsåldern höjas från 65 år till 70-71 år för unga födda på 1990-talet.

De facto är det så att 90-talister tvingas spara åtminstone ett par miljoner mer till sin pension än 60-talister.

En annan rapport, också den illavarslande, visar att varannan svensk struntar i att pensionsspara. Och även där utmärker sig den yngre generationen, som tycker att det finns andra saker som är viktigare i livet just nu.

Att unga väljer bort pensionssparande i hög grad förklaras till stor del med att de tycker att det är för lång tid kvar innan det är dags att pensionera sig.

Om trenden inte bryts blir kontentan att många unga i Sverige tvingas leva på små marginaler på ålderns höst. När tiden väl är inne är det för sent att ångra sig.

Studier har visat att två av tre som inte sparar till sin pension skulle vara mer sparbenägna om sparandet subventionerades av staten, exempelvis med lägre skatt.

I en OECD-rapport i fjol framgick det att Sverige är sämst bland medlemsländerna på att ge incitament till privat pensionssparande, vilket framför allt slår mot låginkomsttagare och då i första hand kvinnor. Det har utläst krav på att politikerna bör se över de privata pensionerna och tjänstepensionerna för att pensionssparandet ska uppmuntras.

Källor: Skandia, OECD och Swedbank

UpplandsSpar - spara pengar med hög räntaSveriges småhusägare kan spara åtskilliga miljarder på smartare energianvändning och samtidigt bidra till ett bättre klimat. I artikeln får du tips. (Foto: Tom Rumble, Unsplash.com)
UpplandsSpar - spara pengar med hög räntaMånga unga stängs ute från bostadsmarknaden på grund av FI:s krav på kontantinsats. Ett långsiktigt sparande krävs ofta för att förverkliga bostadsdrömmen. (Foto: Kinga Cichewicz, Unsplash.com)