Undvik impulsköp – spara pengar på rean

Köp inte grisen i säcken på Black Friday. Handla klokt och spara och tjäna pengar i stället för att stirra dig blind på röda prislappar.

Allt är inte är guld som glimmar och på samma sätt är det inte säkert att rea är rea. Även om anslaget ser ut så.

Det går givetvis att göra rejäla klipp dagen till ära, men det går också att avvakta till mellandagsrean och tjäna gott om pengar på kuppen. Så även om du är stadd i kassan på Black Friday kan det vara sunt att inte dra på alltför stora spenderbyxor.

Black Friday infaller alltid fjärde torsdagen i november, dagen efter amerikanska Thanksgiving.

Dagen har blivit en helg. Black Weekend följs av Cyber Monday för alla som shoppar på nätet och ofta pågår rean en hel vecka.

Alltjämt står rådet fast: håll i pengarna, shoppa med hjärnan och inte med hjärtat, och låt inte ha-begäret styra utan tänk efter både en och två gånger innan du öppnar plånboken.

Värdefulla spartips inför Black Friday:
1. Rusa inte och köp första bästa pryl för att den reas ut till 70 procents rabatt, spar pengarna till mellandagsrean eller efter nyår. Då har sannolikt priset gått ner ännu mer.

2. Skapa en budget och så att du inte spenderar mer än du har råd med.

3. Bränn inte hela novemberlönen på Black Friday, se till att ha en sparbuffert till jul- och nyårsfirandet.

4. Spana in prisjämförelsesajter innan du klipper till på Black Friday. I synnerhet när det gäller elektronikvaror som mobiler, tv-apparater och tv-spel och liknande som handlarna normalt prissänker lagom till Black Friday.

5. Om du är på jakt efter kläder och accessoarer är tipset att satsa på varor som är prissänkta med minst 40 procent.

6. Kom ihåg, köp bara det du har behov av och pengarna som blir över placerar du tryggt på något av våra konton med 6,60 upp till 10 procents ränta, beroende på om du väljer bindningstid eller ej.

UpplandsSpar - spara pengar med hög räntaSveriges småhusägare kan spara åtskilliga miljarder på smartare energianvändning och samtidigt bidra till ett bättre klimat. I artikeln får du tips. (Foto: Tom Rumble, Unsplash.com)
UpplandsSpar - spara pengar med hög räntaMånga unga stängs ute från bostadsmarknaden på grund av FI:s krav på kontantinsats. Ett långsiktigt sparande krävs ofta för att förverkliga bostadsdrömmen. (Foto: Kinga Cichewicz, Unsplash.com)