Svenskens taktik för att spara mer

Detta är man villig att offra för att kunna sätta in fler tusenlappar på sparkontot, visar en färsk undersökning.

Experter brukar tipsa om att den som vill spara pengar gör klokt i att dra ner på nöjen som bio- och dyra restaurangbesök.

Bantar fredagsmyset

Men i bloggar och andra kanaler nämns även lördagsgodiset och nu visar en ny undersökning att det är godis som ryker när mer pengar ska sparas.

Svenskarna har en önskan om att spara flera tusen mer än i dag och sötsaker, chips och läsk är sådant som många är beredd att dra in på.

Annars finns det förstås en rad olika sätt för att få pengar över till sparande. En smart strategi är att inte storhandla när du är hungrig. Det är nämligen lätt hänt att det åker ner för mycket och onödiga saker i matkorgen.

Andra smarta sparknep

Ha lite is i magen med matinköpen när det kurrar i densamma. Vänta till efter kvällsmaten, så undviker du impulsköp som kan göra att hundralappar rinner i väg.

Spana förresten in reklamutskick i brevlådan, det kan finnas rabattkuponger och eller någon reakampanj från den lokala handlaren som gör att du sparar ordentlig med pengar.

Det kan också löna sig att köpa grönsaker på en affär och bröd och annat i andra livsmedelsbutiker. Det gäller att handla med huvudet och så långt det är möjligt vara eftertänksam.

Gör listor och planera dina inköp, är tipset, och var inte rädd för att handla mat med kort datum.  Bäst-före-datumet syftar endast till att garantera att varan håller samma kvalitet som vid tillverkningsdatum. Lukta, smaka och använd ögonen, om maten blivit gammal märks det som regel direkt.

Om du dessutom skär ner på godisätandet sparar du inte bara pengar, som  kan komma bättre till pass senare i livet, du undviker dessutom risken att drabbas av fetma och karies.

I övrigt är det så klart alltid bättre att ta cykeln än bilen till butiken, om du har möjlighet att göra det, eftersom du både sparar pengar och miljö på kuppen.

Och om du kan baka ditt eget bröd är det win-win, då det både är billigare och mer hälsosamt eftersom du får stenkoll på vad du stoppar i dig.

Du kan även, om du tycker om det, plocka svamp, bär och frukter och spara pengar samtidigt.

Ytterligare ett annat gott råd för att frigöra mer pengar till sparande är att slopa kostsamma uteluncher och göra din egen matlåda.

Det finns givetvis en rad andra sparknep som du kan tillämpa, men för att inte bli långrandig stannar vi här för i dag.

Lycka till.

UpplandsSpar - spara pengar med hög räntaSveriges småhusägare kan spara åtskilliga miljarder på smartare energianvändning och samtidigt bidra till ett bättre klimat. I artikeln får du tips. (Foto: Tom Rumble, Unsplash.com)
UpplandsSpar - spara pengar med hög räntaMånga unga stängs ute från bostadsmarknaden på grund av FI:s krav på kontantinsats. Ett långsiktigt sparande krävs ofta för att förverkliga bostadsdrömmen. (Foto: Kinga Cichewicz, Unsplash.com)