Spararna förlorar miljarder varje år

Runt 11 miljarder kronor väntas svenska sparare förlora i år på nollräntan.

Experter har räknat ut att omkring 11 miljarder kronor kan gå upp i rök av spararnas pengar bara under 2019 på grund av storbankernas nollränta på spararnas insatta medel.

Rådet är förstås att ta ut pengarna och sätta in dem på ett konto där kapitalet kan växa.

När Riksbanken för första gången på sju år i slutet av vintern höjde den så kallade reporäntan från minus 0,50 procent till minus 0,25 procent kalkylerade en del med att bankerna skulle agera till spararnas fördel med sparräntan.

Men icke. Där hände inte mycket. Nollräntan består och det enda storbankerna gjorde som en effekt av Riksbankens räntehöjning var att höja räntorna på sina rörliga och bundna bolån.

De svenska storbankerna har ungefär 65 procent av hela den samlade sparmarknaden, vilket innebär att runt 1.200 miljarder kronor är placerade i sparkonton till noll procents ränta. I praktiken blir det minusränta på pengarna när inflationen springer i väg över 2 procent.

Totalt har svenska sparare cirka 1.800 miljarder kronor i kontosparande, enligt Statistiska centralbyrån, SCB.

Hos oss på UpplandsSpar kan du få upp till 10 procents ränta på dina sparpengar beroende på om du väljer ett bundet konto eller ett konto med fria uttag.

Källor:

https://www.svd.se/svenska-sparare-gar-miste-om-11-miljarder

https://www.scb.se/hitta-statistik/statistik-efter-amne/finansmarknad/finansrakenskaper/finansrakenskaper-kvartal-och-ar/pong/statistiknyhet/finansrakenskaper-forsta-kvartalet-2018/

UpplandsSpar - spara pengar med hög räntaSveriges småhusägare kan spara åtskilliga miljarder på smartare energianvändning och samtidigt bidra till ett bättre klimat. I artikeln får du tips. (Foto: Tom Rumble, Unsplash.com)
UpplandsSpar - spara pengar med hög räntaMånga unga stängs ute från bostadsmarknaden på grund av FI:s krav på kontantinsats. Ett långsiktigt sparande krävs ofta för att förverkliga bostadsdrömmen. (Foto: Kinga Cichewicz, Unsplash.com)