Spara några hundra – underlätta tonårstiden

Genom att spara några hundra kronor från födseln skapar du en buffert för barnets utgifter som tonåring.

Små barn är lika med små kostnader medan stora barn kostar betydligt mer.

Drygt 1 miljon kronor är relativt färska uträkningar vad ett barn kostar från födseln fram till 19-årsdagen.

Enligt vissa är notan något högre än så, närmare 1,5 miljoner kronor, fram till 18-årsdagen.

Oavsett är det ingen tvekan om att barn kostar pengar och barnbidraget och det senare studiebidraget täcker förstås en del av detta.

Men långtifrån allt.

Därför är det klokt att börja spara i tid, helst från det att barnet föds, för att ha en buffert när barnet blir äldre.

Det är i tonåren som kostnaderna drar i väg och att spara några hundralappar, förslagsvis runt 500 kronor i månaden från barnets födsel, gör att bördan för hushållsekonomin inte blir så tung att bära när flickan eller pojken blir tonåring.

Resan för familjen, som gör det extra tufft ekonomiskt, kantas som bekant av inkomstbortfall vid föräldraledighet och vård av sjukt barn. Plus att barnomsorg inte är gratis.

Familjer med två barn får dubbel nota och det gör det än mer angeläget att börja spara till och för barnen när de är bebisar.

Genom sparandet kan du med gott samvete och utan att det känns nämnvärt i plånboken exempelvis  bidra till tonåringens bilkörkort, när det är dags, eller kanske stötta honom eller henne ekonomiskt vid en språkresa.

Ett bra och tryggt sätt är att ha sparandet i långsiktiga generationsfonder, där aktieexponeringen och risken är begränsad, samtidigt som du har en del av pengarna på ett konto med sparränta.

UpplandsSpar - spara pengar med hög räntaSveriges småhusägare kan spara åtskilliga miljarder på smartare energianvändning och samtidigt bidra till ett bättre klimat. I artikeln får du tips. (Foto: Tom Rumble, Unsplash.com)
UpplandsSpar - spara pengar med hög räntaMånga unga stängs ute från bostadsmarknaden på grund av FI:s krav på kontantinsats. Ett långsiktigt sparande krävs ofta för att förverkliga bostadsdrömmen. (Foto: Kinga Cichewicz, Unsplash.com)