Sov gott om natten trots en fallande börs

Sömnlösa nätter och oroliga dagar – en svajande börs kan innebära problem för både sinne och plånbok. Här är fem spartips som lugnar nerverna och dämpar smällen.

Aktiemarknaden är en helt ny värld och för vissa är aktier inte en passande sparform. Då kan
aktiefonder med lägre risk och större riskspridning vara en bättre strategi långsiktigt. Den näringslivsinriktade nättidningen Dagens PS samlar de bästa tipsen som räddar ditt sparande i turbulenta tider.

Ett lyckat sparande handlar om långsiktig inställning och sunt förnuft. Med god kontroll över ditt kapital och flexibelt sparande slipper du oroa dig över svackor i aktiemarknaden. Ett sparkonto kan minimera risker och förluster medan börsen pendlar mellan högt och lågt.

I Nordnetbloggen skriver sparekonomen Joakim Bornold om svårigheterna med att pricka rätt i börsen. ”Att försöka pricka börsen är väldigt svårt och fokusera i stället på att spara regelbundet än att försöka sälja vid nedgång och köpa i uppgång”, tipsar han.

Här är fem värdefulla råd att följa för ett lyckat sparande:

1. Öppna ett sparkonto med hög avkastning och avsätt pengar du inte behöver den närmaste tiden.

2. Öka riskspridningen i din portfölj genom att satsa på aktiefonder med lägre risk.

3. Håll utkik efter de billiga aktierna, så att förlusten inte blir för stor vid börsfall.

4. Låt inte oron ta över – agera med sunt förnuft och långsiktigt tänk. Dock finns det inget som garanterar att börsen hinner komma på rätt köl innan investeringen försvunnit i börsoron.

5. Har du möjligheten, köp guld. Guld är en stabil investering och en sund riskhantering, skriver portföljförvaltaren Torbjörn Iwarson i en artikel på SVT.

Andra nyheter