Smart sparande vägen till kontantinsats

Räkna med att ett stort sparkapital krävs för att finansiera kontantinsatsen till en ny bostad.

Tanken med kontantinsatsen på 15 procent av köpeskillingen för en bostad är att minska hushållens skuldbörda och känslighet för räntesvängningar.

Nu har räntan varit låg länge och gjort det billigt med bostadslån. Men bostaden måste trots det finansieras med en kontantinsats.

Det innebär, som ett exempel, att om du köper en bostadsrätt i Stockholm för 1,5 miljoner kronor måste du lägga 225.000 kronor i kontantinsats, alltså pengar utanför bostadslånet.

För att klara kontantinsatsen väljer många svenskar att ta privatlån och får en belåningsgrad på 100 procent, vilket inte är bra eftersom det leder till högre räntor och månadsavgifter. Något som kan äta upp en stor del av det kvarvarande levnadsutrymmet och minskar säkerhetsmarginalen i privatekonomin för att klara en framtida räntehöjning eller andra oförutsedda kostnadsökningar.

Finansinspektionens bestämmelser om kontantinsats har fått mycket kritik eftersom det utestänger många unga från bostadsmarknaden. Som bekant har bostadspriserna varit höga under lång tid, särskilt i storstäderna, och en kontantinsats på flera hundra tusentals kronor är i dag mer regel än undantag.

Läs mer om prisutvecklingen på bostäder här.

Moderaterna presenterade för några veckor sedan ett förslag som ska underlätta för unga att ta sig in på bostadsmarknaden. Partiet vill att bolånetaket höjs från 85 till 90 procent.

“Det mest önskvärda vore en blocköverskridande och långsiktigt hållbar överenskommelse för att lösa problemen på bostadsmarknaden”, skriver Moderaterna.

För en bostad som kostar 2 miljoner kronor gör dagens bolånetak att kontantinsatsen är 300.000 kronor. Men om M:s förslag får gehör skulle kontantinsatsen sänkas till 200.000 kronor, och flera experter tycker att det är ett steg i rätt riktning.

En del bedömare anser att bostadstaket kan höjas ännu mer och därmed minska kontantinsatsen ytterligare. Andra tror att ett subventionerat bosparande kan vara en framkomlig väg.

Det finns flera saker att tänka på men viktigast är att starta ett sparande i god tid för att ha kapital som behövs för att ta sig in på bostadsmarknaden utan att ta för höga risker i sin egen ekonomi.

Så sparar du till kontantinsatsen:

1) Gör en budget och räkna på hur mycket du har råd att månadsspara och under hur lång tid som det behövs.

2) Försök öka dina inkomster, kanske genom att jobba extra, så att du kan lägga mer på sparandet.

3) Försök bo så billigt som möjligt i väntan på drömbostaden. Dela exempelvis på hyran med en kompis eller sambo i ett område där lägenheterna inte är så dyra.

4) Sänk dina kostnader för el, mobilabonnemang och andra utgifter, om du har möjlighet, och lägg det som blir över på sparandet.

5) Ställ bilen, åk mer kollektivt, dra ner på uteluncherna, sälj prylar du inte behöver på second hand, storhandla mat och livsmedel – se över dina vardagskostnader kort och gott.

Vi välkomnar unga kunder som vill spara med god avkastning till en framtida bostad. Du är alltid är välkommen att öppna konto hos oss på Upplands Spar. Vi erbjuder hög sparränta på mellan 5,10 och 8,25 % beroende på om du väljer ett konto med bindningstid eller vill spara i ett rörligt konto.

UpplandsSpar - spara pengar med hög räntaSveriges småhusägare kan spara åtskilliga miljarder på smartare energianvändning och samtidigt bidra till ett bättre klimat. I artikeln får du tips. (Foto: Tom Rumble, Unsplash.com)
UpplandsSpar - spara pengar med hög räntaSämre tider är i antågande, enligt flera experter, men försök om möjligt skapa en balans i privatekonomin och spara dig ur krisen. (Foto: Loic Leray, Unsplash.com)