Skippa bilen och odla egna grönsaker

10 tips på hur det går att spara pengar i semestertider och ändå ha en skön ledighet.

Semester behöver nödvändigtvis inte bli en belastning på privatekonomin.

Tvärtom finns det flera sätt att dra ner på kostnaderna under de lediga veckorna. Det handlar kort och gott om att tänka om och bryta invanda mönster.

Vissa vanor är svårare än andra att lägga av med – men trägen vinner om du är fast besluten om att det är värt besväret.

10 spartips i sommar:

1) Fimpa cigaretten och spola snuset. Nikotinbegäret är ofta starkt men tobak är inte bara ohälsosamt utan även dyrt. Lyckas du skrota de här vanorna har du genast sparat flera hundra kronor per månad, kanske till och med tusenlappar.

2) Skippa uteluncher och á la carte. Laga din egen mat istället och ha picknick i det gröna. Det här gör underverk för plånboken.

3) Ställ bilen och cykla. Det är gratis och du sparar in på onödiga bränslekostnader.

4) Säg upp prenumerationer som du inte behöver och som bara ligger och tickar utgifter. Går du på gym kan det vara klokt att pausa medlemskapet och köra dina träningspass ute i det fria. Det går alldeles utmärkt att motionera och trimma fysiken med styrkegymnastik utomhus sommartid.

5) Panta egna burkar och plastflaskor, och skäms inte för att fråga vänner om de här någon pant som de vill bli av med. Många bäckar små ger klirr.

6) Storhandla i stället för att småhandla på impuls. Det sistnämnda blir dyrt – både på kort och lång sikt. Genom att planera inköpen i god tid sparar du en rejäl slant. Använd rabattkuponger för att maximera ditt sparande.

7) Odla egna grönsaker – om du har möjlighet. Om du inte har gröna fingrar är tipset att börja i liten och enkel skala med kryddor och sockerärtor. Du kan sedan trappa upp odlandet till att omfatta exempelvis även potatis, morötter, tomater och lök. Lite ansträngning krävs förstås, men det är värt mödan.

8) Leta upp gratisnöjen. Kolla event och kalendrar på nätet, affischer på stan och information och upplysningar i dagspressen om vad som är på gång. Hoppa över dyra biobesök, umgås med vänner och roa er med parklekar, vandra i skogen, bada och sola gratis – skaffa egna smultronställen. Var kreativ!

9) Sälj prylar du inte behöver, handla på loppis och second hand och låna böcker på biblioteket i stället för att spendera pengar i bokhandeln.

10) Du kan också, som du vet, öppna ett konto för ditt sparande hos oss. Väljer du tre års bindningstid är räntan landets högsta: 10 procent.

UpplandsSpar - spara pengar med hög räntaSveriges småhusägare kan spara åtskilliga miljarder på smartare energianvändning och samtidigt bidra till ett bättre klimat. I artikeln får du tips. (Foto: Tom Rumble, Unsplash.com)
UpplandsSpar - spara pengar med hög räntaMånga unga stängs ute från bostadsmarknaden på grund av FI:s krav på kontantinsats. Ett långsiktigt sparande krävs ofta för att förverkliga bostadsdrömmen. (Foto: Kinga Cichewicz, Unsplash.com)