Second hand en win-win – 6 snabba tips

Vinsten på att handla begagnat är att både pengar och miljö sparas.

Många är på jakt efter fynd när de handlar prylar som redan är använda och återvinningen gynnar inte bara miljön utan också den egna plånboken.

Det handlar om att upptäcka fördelarna med begagnat, för fortfarande är det många som fortsätter köpa enbart nytt. Det är en slit- och slängkultur som är vansinnig på alla sätt. Och samtidigt sliter det på jordens resurser.

Det främsta skälet till att folk ändå lockas av begagnade grejer – särskilt kvinnor är föredömliga på området – är att det går att göra riktiga klipp. En antik möbel kostar ofta skjortan hos antikhandlaren. Men på loppis kan den som har tur hitta samma möbel till vrakpris. Och genast har den lycklige inte bara sparat åtskilliga tusenlappar utan även gjort en hedervärd insats för miljön.

Experter är rörande överens om att second hand är att föredra, det ligger dessutom i tiden. Du som vill hänga med följer med andra ord bara trenden när du shoppar begagnat.

Ett tips till dig som är ute efter en möbel till hemmet, kanske en trädgårdsstol nu när sommaren snart är kommen, är att först kika runt på nätet om det finns något bra erbjudande där.

Samma rutin bör tillämpas när det gäller klädesplagg och husgeråd.

Loppmarknader och auktioner är värda att bevaka, och när du sedan tröttnar på dina grejer – om det inträffar – försök då antingen sälja inredningsprylen, kläderna eller vad det nu kan vara vidare. Eller skänk bort det.

Second hand – några tips på vägen

Det här sunda kretslopptänket sparar som sagt både dina pengar och på miljön – en win-win för alla inblandade! Nedan finner du några av våra bästa tips i olika kategorier.

 • Auctionet
  På Auctionet.com kan du enkelt finna, lägga bud och beställa hem allt från möbler till inredning och prylar.
 • Bukowskis
  Det klassiska auktionshuset Bukowskis har i dag även en webbaserad motsvarighet. Med en nära 150-årig historia erbjuder man ett brett sortiment av antikviteter och föremål.
 • Lauritz.com
  Med digitaliseringen år 2000 blev danska Lauritz världens första auktionshus på nätet. Här hittar du allt från konst och design till home luxury.
 • Pop-Boutique
  En specialist när det kommer till vintage och second hand-kläder med handplockade plagg som sedan läggs ut till försäljning.
 • Erikshjälpen
  Även Erikshjälpen har numera tagit steget till e-handel med sin nya vintagesatsning. Här kan du både göra klipp och bidra till behövande.
 • Myrorna
  Till sist är svenskklassikern Myrorna ett perfekt alternativ för dig som vill göra en insats för både miljö, välgörenhet och sin egen ekonomi. Sök fram önskad kategori via rullgardinsmenyn i toppen av sidan.

UpplandsSpar - spara pengar med hög räntaSveriges småhusägare kan spara åtskilliga miljarder på smartare energianvändning och samtidigt bidra till ett bättre klimat. I artikeln får du tips. (Foto: Tom Rumble, Unsplash.com)
UpplandsSpar - spara pengar med hög räntaMånga unga stängs ute från bostadsmarknaden på grund av FI:s krav på kontantinsats. Ett långsiktigt sparande krävs ofta för att förverkliga bostadsdrömmen. (Foto: Kinga Cichewicz, Unsplash.com)