Se till att få ränta på återbäringen

Dags att deklarera och fundera på hur du bäst förvaltar skatteåterbäringen.

Det är deklarationstider och för många innebär det ett extra tillskott i hushållskassan när Skatteverket är klar med granskningen.

Alla som har anmält ett skattekonto till myndigheten för utbetalning får pengar före påsk, förutsatt att inga ändringar eller tillägg görs i den förtryckta deklarationsblanketten och att deklarationen godkänns digitalt senast den 2 april.

Över sex miljoner svenskar deklarerade i fjol digitalt och myndigheten jobbar för att den ökande trenden ska hålla i sig.

Du som får skatteåterbäring har säkert hål att stoppa i. Flera experter rekommenderar dig att skaffa ett långsiktigt sparande i aktier eller fonder eller amortera av på dyra blancolån, alternativt minska kostnaden för bolånet genom att göra en extraamortering.

Saknar du buffertsparande till oförutsedda utgifter är det förstås ett gyllene tillfälle att öppna ett räntekonto och här på UpplandsSpar erbjuder vi landets högsta sparränta på pengarna, 10 procent om du väljer ett räntekonto med bindningstid.

Kanske har du behov av att spara till din pension eller till någon resa eller annat äventyr som du drömt om länge. Då är privatkontot ett utmärkt alternativ.

Varför nöja sig med de pengar du får när det går att få mer?

Kom ihåg att om du låter du pengarna vara kvar på skattekontot blir det ingen ränta alls. Det är bara dumdristigt.

Kloka spartips för skatteåterbäring:

  1. Om du får tillbaka på skatten, sätt då inte sprätt på allt på shopping och dyra nöjen, se till att spara åtminstone hälften på ett smart konto.
  2. Gör upp en budget och använd pengarna på kontot bara vid behov, till exempel om bilen behöver lagas eller om något där hemma kanske behöver renoveras.
  3. Här på UpplandsSpar får du från 6,60 procent och upp till 10 procents ränta, beroende på om du väljer bindningstid eller ej.

UpplandsSpar - spara pengar med hög räntaI artikeln får nybörjare på börsen goda råd. Att öppna ett sparkonto med hög ränta är ett utmärkt komplement till aktie- och fondsparande. (Foto: David Hofmann, Unsplash.com)
UpplandsSpar - spara pengar med hög räntaEn stor del av svenskarna låter pengarna sitta på konton med låg eller ingen sparränta. Men det finns alternativ. (Foto: Austin Distel / Unsplash)