Så växer pengarna på lång sikt

Kloka råd till nybörjare på aktier och fonder. Viktigt att sprida riskerna.

Vid sidan av sparkontot är det ingen dum idé att öppna ett konto för aktie- och/eller fondhandel hos någon av de större nätmäklarna.

Är du en novis på börsen bör du vara medveten om att kurserna stundtals kan svänga rejält. Men paniksälj inte dina värdepapper för det utan tänk att placeringarna ska sträcka sig över en längre tidshorisont.

En sak som experterna brukarna rekommendera i början är att satsa på aktier i företag som du är någorlunda bekant med. Det underlättar att känna till företagen och deras verksamheter och skapar samtidigt en större trygghet hos dig som aktiesparare.

I mån av tid lönar det sig att försöka få så mycket grepp som möjligt om bolagen. Försök följa deras utveckling när nyheter och resultatrapporter släpps. Du får då en ganska god uppfattning om hur det går för företagen som du genom din aktiepost har köpt ägarandelar i.

Ett gott råd är också att sprida riskerna. Att samla alla ägg i samma korg, som det brukar heta i börssammanhang, är ingen bra strategi. Bredda i stället ditt aktiesparande till flera branscher. Någon sektor kanske går ner för tillfället men det parerar du genom att exponera dig mot andra sektorer som inte går lika dåligt för stunden. Det blir då mer balans och stabilitet i aktieportföljen och du kan känna dig lugnare.

Kom dock ihåg att en historiskt bra avkastning i ett bolag inte är någon garanti för att bolaget fortsätter generera avkastning till sina aktieägare. Börsen är nyckfull och det finns massor av faktorer att väga in och ta hänsyn till när det gäller handel med aktier.

En annan sparform inom värdepappershandeln – som är utmärkt för nybörjare – är att satsa på indexfonder, som är passivt förvaltade fonder och följer sina respektive marknadsindex.

Indexfonder passar dig som inte har tid eller lust – eller kanske har svårt att förstå de olika bolagens pressmeddelanden. Var dock observant så att du inte betalar för höga förvaltningsavgifter för din indexfond.

Därutöver är tipset att skaffa ett kompletterande sparkonto med hög ränta från start. Väljer du att spara på vårt fasträntekonto med tre års bindningstid är räntan hela 10 procent.

På vårt fasträntekonto med ett års bindningstid är räntan 8,25 procent och på vårt privatkonto med fria uttag är räntan 6,60 procent.

UpplandsSpar - spara pengar med hög räntaSämre tider är i antågande, enligt flera experter, men försök om möjligt skapa en balans i privatekonomin och spara dig ur krisen. (Foto: Loic Leray, Unsplash.com)
UpplandsSpar - spara pengar med hög räntaGenom att välja gröna fonder bidrar du till en bättre miljö och ökar miljömedvetenheten i finansbranschen ytterligare. (Foto: Jason Blackeye, Unsplash.com)