Så växer pengarna på lång sikt

Kloka råd till nybörjare på aktier och fonder. Viktigt att sprida riskerna.

Vid sidan av sparkontot är det ingen dum idé att öppna ett konto för aktie- och/eller fondhandel hos någon av de större nätmäklarna.

Är du en novis på börsen bör du vara medveten om att kurserna stundtals kan svänga rejält. Men paniksälj inte dina värdepapper för det utan tänk att placeringarna ska sträcka sig över en längre tidshorisont.

En sak som experterna brukarna rekommendera i början är att satsa på aktier i företag som du är någorlunda bekant med. Det underlättar att känna till företagen och deras verksamheter och skapar samtidigt en större trygghet hos dig som aktiesparare.

I mån av tid lönar det sig att försöka få så mycket grepp som möjligt om bolagen. Försök följa deras utveckling när nyheter och resultatrapporter släpps. Du får då en ganska god uppfattning om hur det går för företagen som du genom din aktiepost har köpt ägarandelar i.

Ett gott råd är också att sprida riskerna. Att samla alla ägg i samma korg, som det brukar heta i börssammanhang, är ingen bra strategi. Bredda i stället ditt aktiesparande till flera branscher. Någon sektor kanske går ner för tillfället men det parerar du genom att exponera dig mot andra sektorer som inte går lika dåligt för stunden. Det blir då mer balans och stabilitet i aktieportföljen och du kan känna dig lugnare.

Kom dock ihåg att en historiskt bra avkastning i ett bolag inte är någon garanti för att bolaget fortsätter generera avkastning till sina aktieägare. Börsen är nyckfull och det finns massor av faktorer att väga in och ta hänsyn till när det gäller handel med aktier.

En annan sparform inom värdepappershandeln – som är utmärkt för nybörjare – är att satsa på indexfonder, som är passivt förvaltade fonder och följer sina respektive marknadsindex.

Indexfonder passar dig som inte har tid eller lust – eller kanske har svårt att förstå de olika bolagens pressmeddelanden. Var dock observant så att du inte betalar för höga förvaltningsavgifter för din indexfond.

Därutöver är tipset att skaffa ett kompletterande sparkonto med hög ränta från start. Väljer du att spara på vårt fasträntekonto med tre års bindningstid är räntan hela 10 procent.

På vårt fasträntekonto med ett års bindningstid är räntan 8,25 procent och på vårt privatkonto med fria uttag är räntan 6,60 procent.

UpplandsSpar - spara pengar med hög räntaSveriges småhusägare kan spara åtskilliga miljarder på smartare energianvändning och samtidigt bidra till ett bättre klimat. I artikeln får du tips. (Foto: Tom Rumble, Unsplash.com)
UpplandsSpar - spara pengar med hög räntaMånga unga stängs ute från bostadsmarknaden på grund av FI:s krav på kontantinsats. Ett långsiktigt sparande krävs ofta för att förverkliga bostadsdrömmen. (Foto: Kinga Cichewicz, Unsplash.com)