Så sparar du energi, klimat och pengar

Ny webbtjänst hjälper småhusägare att spara miljarder och minska klimatpåverkan.

Min Husguide, som den kallas, är ett samverkansprojekt mellan ett 15-tal organisationer och ett 40-tal energi- och klimatrådgivare.

Den innehåller massor av tips på hur du som villaägare kan dra ner på energikostnaderna och samtidigt bidra till klimatomställningen.

Statliga Energimyndigheten, som nyligen berättat om guiden, är delfinansiär i projektet som uppges ha drivits av Sustainable Innovation – ett nätverk av medlemmar som tillsammans med svenskt näringsliv, offentlig sektor och forskning arbetar för klimatförbättringar och ett hållbart samhälle. Läs mer om det här.

Besparing på 10 miljarder

Förutom expertråd som minskar energiåtgången syftar vägledningen till att förbättra inomhusmiljön, bevara kulturvärden och spara pengar, framgår det i det här pressmeddelandet.

De drygt två miljoner småhusägare som finns i Sverige använder i dag, enligt uppgift, mycket energi i onödan och skulle enligt beräkningar kunna spara totalt över 10 miljarder kronor om året.

Att tipsen tagits fram är för att underlätta för villaägare att göra rätt i energisammanhang och få klimat- och privatekonomiska vinster på köpet.

Stor tonvikt läggs bland annat på att inte göra fel i samband med renoveringar för att det ska bli så bra som möjligt – för plånboken, den egna hemmiljön och klimatet. Det handlar om att agera så resurseffektivt som möjligt.

Här är 10 råd på listan som innehåller hela 51 tips på hur småhusägare kan spara energi:

  1. Täta fasaden
  2. Byt altan- och balkongdörrar
  3. Installera luft/vattenvärmepump
  4. Installera avloppsvärmeväxlare vid dusch
  5. Byt varmvattenberedare
  6. Byt till snålspolande armaturer
  7. Byt cirkulationspump
  8. Rigga och använd solceller
  9. Isolera tak
  10. Fixa smarta termostater

Ta del av alla tips på Min Husguide. Du kan skapa ett konto och räkna ut mer exakt hur mycket du kan spara per år på att vara energismart.

Energikalkylen kan du själv kolla hur mycket energi du förbrukar och vad du kan göra för att få ett mer energismart hem. Det gäller även dig som bor i lägenhet.

Observera att du kan ta tillfället i akt att få bra avkastning på pengarna du sparar in på effektivare energianvändning. Vi på Upplands Spar erbjuder hög ränta på insatta medel.

Just nu får du mellan 5,10 och 8,25 procents sparränta beroende på om du väljer bundet konto eller ej.

UpplandsSpar - spara pengar med hög räntaMånga unga stängs ute från bostadsmarknaden på grund av FI:s krav på kontantinsats. Ett långsiktigt sparande krävs ofta för att förverkliga bostadsdrömmen. (Foto: Kinga Cichewicz, Unsplash.com)
UpplandsSpar - spara pengar med hög räntaSämre tider är i antågande, enligt flera experter, men försök om möjligt skapa en balans i privatekonomin och spara dig ur krisen. (Foto: Loic Leray, Unsplash.com)