Så placerar du skatteåterbäringen

Här är smartaste sätten att använda skattepengarna på.

Drygt 5 miljoner svenskar väntas få tillbaka i runda slängar 36 miljarder kronor i årets deklaration.

Är du en av de lyckligt lottade finns det flera bra sätt att handskas med pengarna på.

Se till att betala av dyra smålån, om du har sådana, och amortera även på bolånet.

Givetvis gör du som du vill med dina egna pengar. Men ett lysande sätt att få dem att växa är förstås att placera pengarna i aktier eller fonder på börsen, men samtidigt innebär den här typen av exponeringar risker.

Ytterligare ett alternativ i ljuset av det är att stoppa in pengarna på ett privatkonto med landets bästa ränta, upp till 10 procent, som vi på UpplandsSpar är stolta över att kunna erbjuda dig.

Därutöver kan det kanske vara läge att åtminstone betala av någon extrakrona på studielånet.

Men kom ihåg att CSN-lån har extremt låg ränta, därför bör du prioritera ned just det i sammanhanget om du inte anser dig ha råd att pytsa in pengar där just nu.

Andra proffstips är att satsa en del av skatteåterbäringen på breda indexfonder globalt. Var bara observant på att inte fondavgifterna är för höga så att dessa slukar pengarna.

I övrigt kan det som sagt vara bra att bygga upp en buffert på privatkontot mot oförutsedda utgifter. Eller så kan du unna dig en resa eller göra något kul för åtminstone en del av pengarna.

UpplandsSpar - spara pengar med hög räntaSveriges småhusägare kan spara åtskilliga miljarder på smartare energianvändning och samtidigt bidra till ett bättre klimat. I artikeln får du tips. (Foto: Tom Rumble, Unsplash.com)
UpplandsSpar - spara pengar med hög räntaMånga unga stängs ute från bostadsmarknaden på grund av FI:s krav på kontantinsats. Ett långsiktigt sparande krävs ofta för att förverkliga bostadsdrömmen. (Foto: Kinga Cichewicz, Unsplash.com)