Så placerar du skatteåterbäringen

Här är smartaste sätten att använda skattepengarna på.

Drygt 5 miljoner svenskar väntas få tillbaka i runda slängar 36 miljarder kronor i årets deklaration.

Är du en av de lyckligt lottade finns det flera bra sätt att handskas med pengarna på.

Se till att betala av dyra smålån, om du har sådana, och amortera även på bolånet.

Givetvis gör du som du vill med dina egna pengar. Men ett lysande sätt att få dem att växa är förstås att placera pengarna i aktier eller fonder på börsen, men samtidigt innebär den här typen av exponeringar risker.

Ytterligare ett alternativ i ljuset av det är att stoppa in pengarna på ett privatkonto med landets bästa ränta, upp till 10 procent, som vi på UpplandsSpar är stolta över att kunna erbjuda dig.

Därutöver kan det kanske vara läge att åtminstone betala av någon extrakrona på studielånet.

Men kom ihåg att CSN-lån har extremt låg ränta, därför bör du prioritera ned just det i sammanhanget om du inte anser dig ha råd att pytsa in pengar där just nu.

Andra proffstips är att satsa en del av skatteåterbäringen på breda indexfonder globalt. Var bara observant på att inte fondavgifterna är för höga så att dessa slukar pengarna.

I övrigt kan det som sagt vara bra att bygga upp en buffert på privatkontot mot oförutsedda utgifter. Eller så kan du unna dig en resa eller göra något kul för åtminstone en del av pengarna.

UpplandsSpar - spara pengar med hög räntaI artikeln får nybörjare på börsen goda råd. Att öppna ett sparkonto med hög ränta är ett utmärkt komplement till aktie- och fondsparande. (Foto: David Hofmann, Unsplash.com)
UpplandsSpar - spara pengar med hög räntaEn stor del av svenskarna låter pengarna sitta på konton med låg eller ingen sparränta. Men det finns alternativ. (Foto: Austin Distel / Unsplash)