Så kan du spara pengar på att äta mer grönt

Du behöver inte vara 100 procent vegetarian för att leva mer klimatvänligt och samtidigt få bättre privatekonomi.

En växtbaserad kost består till övervägande del av växtbaserade livsmedel och en mindre del mejeri eller animaliskt, om man inte äter 100 procent vegetariskt. Genom att skära ner på mejerivaror och animaliska produkter och i stället vara mer generös med grönsaker, frukt och vegetabilier på tallriken – som fullkorn, bönor, nötter och frön – går det att spara både pengar och minska avtrycket på miljön.

Dessutom mår du bättre genom att kosten blir mer hälsosam. Du får i dig gott om vitaminer och flera andra nyttiga näringsämnen om kosten är mer växtbaserad.

Enligt forskningen är det sedan länge känt att bland annat risken för cancer, hjärt- och kärlsjukdomar minskar om vi äter mer frukt och grönt. Med en omställning till övervägande del växtbaserad kost i världen beräknas det enligt denna rapport att upp till elva miljoner dödsfall per år i världen skulle kunna undvikas i framtiden. Rapporten kommer från The EAT – Lancet Commission, gjord av 37 ledande forskare från 16 olika länder.

Forskarna slår fast att åtgärder är nödvändiga för att uppfylla FN:s hållbara utvecklingsmål och Parisavtalet. Dagens barn riskerar annars att ärva en förstörd planet med omfattande svår undernäring hos en stor del av jordens befolkning, som väntas öka till omkring 10 miljarder invånare redan år 2050, enligt varningen.

Med vetskap om detta scenario är det oumbärligt, menar forskarna, att skynda på utvecklingen med att sätta upp mål för en hälsosam diet och hållbar livsmedelsproduktion. Matproduktionen är en av vår tids största frågor och avgörande för planetens överlevnad, enligt rapporten.

Ur miljöaspekt går mindre mark, vatten och energi åt – i jämförelse med köttproduktion – vilket även ger en positiv miljöeffekt.

Trenden med växtbaserad kost ökar också i Sverige och i världen i stort. Det finns flera fördelar enligt experter på området. Några av dessa har redan nämnts men det är också så att du kan spara matrester längre och undvika onödigt matsvinn eftersom det varken finns mejeriprodukter eller kött i rätten.

Det här gör förstås att du kan spara pengar. Bara på att undvika matsvinnet, det vill säga mat som slängs, kan ett hushåll spara 3.000-6.000 kronor varje år. Cirka 19 kilo ätbar mat per person och år slängs i soporna, och 26 kilo mat och dryck hälls ut i avloppet, skriver Världsnaturfonden WWF,  som vill inspirera fler till att välja växtbaserad kost. Ät mer från växtriket, lyder budskapet.

”Linser, bönor, ärtor, rotfrukter och mörkgröna bladgrönsaker innehåller gott om näringsämnen och protein. Det är både klimatsmart och nyttigt att basera måltiderna på grönsaker och fullkornsprodukter”, heter det.

På WWF:s Matkalkylatorn kan du se hur din mat påverkar klimatet. Du kan testa dig själv och sätta upp en klimatbudget för måltiderna för att nå målet om maximalt 1,5 graders global uppvärmning, enligt One Planet Plate, som är en guide och är tänkt att tjäna som inspiration till kreativa, hållbara måltider.

Bönor och linser är förresten billiga i livsmedelsbutiken. Särskilt i en jämförelse med kilopriserna på exempelvis kött och fisk.

Pengarna som blir över går det att göra annat roligt för, eller exempelvis öka sitt sparande med.

UpplandsSpar - spara pengar med hög räntaSveriges småhusägare kan spara åtskilliga miljarder på smartare energianvändning och samtidigt bidra till ett bättre klimat. I artikeln får du tips. (Foto: Tom Rumble, Unsplash.com)
UpplandsSpar - spara pengar med hög räntaMånga unga stängs ute från bostadsmarknaden på grund av FI:s krav på kontantinsats. Ett långsiktigt sparande krävs ofta för att förverkliga bostadsdrömmen. (Foto: Kinga Cichewicz, Unsplash.com)