Så kan du lura hjärnan att spara

Bok hjälper dig att undvika minorna som gör att du tappar greppet om privatekonomin.

Forskning visar att människor oftast har en benägenhet att tänka kortsiktigt i stället för att bygga upp en sparbuffert på sikt.

Omgivningen påverkar beteendemönstret. Men även föräldrarnas syn på pengar och det biologiska arvet, kan ha stor betydelse för hur vi fattar beslut som gäller privatekonomin.

I boken “Hjärnkoll på pengarna – få råd med dina drömmar” reder en svensk och mycket medieuppmärksammad kognitionsvetare och hjärnforskare ut begreppen och slår fast att invanda och dåliga pengavanor både kan och måste brytas.

Låt inte hjärnan styra – ta kommandot

Det är helt avgörande för att få kontroll över privatekonomin då hjärnan, enligt experten, saknar kapacitet att på egen hand sortera bort fällorna med snabba belöningar mentalt i stället för att sätta upp en sparbudget för framtida behov.

Enligt forskaren går det att lura hjärnan och undvika onödig konsumtion och därigenom få råd att förverkliga sina drömmar med tiden.

Boken innehåller praktiska råd baserad på forskning inom psykologi om hur du går från ord till handling med att ta kommandot över hjärnans impulser och hur det i slutändan leder fram till en hälsosam privatekonomi.

Ämnet om hur hjärnan påverkar våra ekonomiska beslut är upphov till mycket forskning. Här kan du läsa mer om det och vad en professor i neuroekonomi i USA, som nyligen besökte Sverige, har att säga utifrån sina studier på området.

Lyssna även på vad en rad experter anser om vikten av ett sparande.

Här är 5 snabba tips som hjälper dig att spara:

  1. Skäms inte för att det är svårt att spara pengar. Håll modet uppe och skrid till verket – även om det tar emot.
  2. Sätt upp delmål i ditt sparande och belöna dig själv på vägen.
  3. Våga drömma om vad du ska göra för pengarna.
  4. Spara med vänner och familjen, det peppar dig att hålla fast vid sparbeslutet.
  5. Spara inte mer än du har råd med, lägg inte ribban för högt utan var realistisk.

Välkommen förresten till oss på Upplands Spar. Vi erbjuder hög sparränta från första insatta kronan. Just nu ligger sparräntan på 5,10 till 8,25 procent beroende på om du väljer bindningstid eller ej.

UpplandsSpar - spara pengar med hög räntaSveriges småhusägare kan spara åtskilliga miljarder på smartare energianvändning och samtidigt bidra till ett bättre klimat. I artikeln får du tips. (Foto: Tom Rumble, Unsplash.com)
UpplandsSpar - spara pengar med hög räntaMånga unga stängs ute från bostadsmarknaden på grund av FI:s krav på kontantinsats. Ett långsiktigt sparande krävs ofta för att förverkliga bostadsdrömmen. (Foto: Kinga Cichewicz, Unsplash.com)
UpplandsSpar - spara pengar med hög räntaSämre tider är i antågande, enligt flera experter, men försök om möjligt skapa en balans i privatekonomin och spara dig ur krisen. (Foto: Loic Leray, Unsplash.com)