Så illa ställt är det med sparandet

Mindre än hälften av hushållen har två månadslöner på sparkonton för oförutsedda utgifter.

Det här har framkommit i rapporter.

Var fjärde hushåll har så små marginaler att de inte skulle klara av en oväntad utgift på över 10.000 kronor. Detta trots att ett kontinuerligt sparande är viktigt för den ekonomiska tryggheten.

Experter anser att man bör spara åtminstone tio procent av sin månadslön efter skatt. Men det är problematiskt för många svenskar. Det har visat sig att en hög andel av hushållen inte ens klarar en oförutsedd utgift på 5.000 kronor och bland kvinnor och yngre är det ännu fler som inte mäktar med det.

Hela en tredjedel av unga vuxna har uppenbara brister eller inga kunskaper alls om privatekonomi, dock har undersökningar visat att många unga sparar pengar på i huvudsak sparkonton i stället för i aktier. Så det allmänna sparandet bland unga är utbrett medan det finns stora luckor i vad ränta-på-ränta-effekt är.

När det gäller sparande och en buffert till oförutsedda utgifter visade en nyligen publicerad undersökning att en femtedel av svenskarna inte sparar alls.

Av de som sparar på sparkonton är det oroande många som inte får någon avkastning överhuvud taget på sina pengar. I exempelvis storbankerna är räntan noll på sparkontot till skillnad mot hos oss på UpplandsSpar, här du kan få upp till 10 procents avkastning på sparkapitalet beroende på om du väljer att binda pengarna under en tid på våra räntekonton eller placera det på vårt privatkonto.

Du som ännu inte sparar pengar men går i dessa tankar bör tänka på att det i första hand är viktigt med en buffert om exempelvis en oväntad avgift dyker upp. Därutöver är de förstås klokt att spara till sin pension men även, om möjlighet finns, att ha ett långsiktigt sparande.

UpplandsSpar - spara pengar med hög räntaSveriges småhusägare kan spara åtskilliga miljarder på smartare energianvändning och samtidigt bidra till ett bättre klimat. I artikeln får du tips. (Foto: Tom Rumble, Unsplash.com)
UpplandsSpar - spara pengar med hög räntaMånga unga stängs ute från bostadsmarknaden på grund av FI:s krav på kontantinsats. Ett långsiktigt sparande krävs ofta för att förverkliga bostadsdrömmen. (Foto: Kinga Cichewicz, Unsplash.com)