Så enkelt sparar du till drömresan

Låt pengarna ruva på ett konto med högsta räntan på marknaden medan du planerar för äventyret.

Allra bäst ränta får du genom att ha dina pengar bundna på ett räntekonto under ett visst antal år.

Här kan du exempelvis få upp till 10 procents ränta på ett privatkonto för att spara ihop till drömresan.

Att placera pengarna i aktier eller fonder innebär alltid ett risktagande beroende på utvecklingen. Om resan är tänkt att ske flera år framåt i tiden kan detta möjligen vara ett sätt att skrapa ihop pengarna på, men ett privatkonto är mer stabilt än börsen.

Det går förstås också att ha pengar på sparkonton på någon av storbankerna. Men den som väljer ett sparkonto hos en traditionell bank får nollränta, eller i praktiken minusränta när inflationen går över 2 procent.

På privatkontot är pengarna trygga. Samtidigt som du kan vara säker på att de växer till en rejäl buffert till den efterlängtade långtrippen.

Ett privatkonto är ultimat om något oväntat inträffar och du behöver få loss pengar snabbt. Hunden kanske behöver komma till veterinären eller en räkning som du glömt bort dimper ner i brevlådan.

Här är några tips på vägen till dig som har resplaner:

  • Sätt in dina pengar hos oss på UpplandsSpar, vi utlovar bra ränta på sparkapitalet.
  • Ta inga dyra lån för att finansiera resan.
  • Spendera inte så mycket på kreditkortet när du är utomlands. Det blir dålig eftersmak för hushållskassan.
  • Undvik om möjligt dyra växlings- och bankomatavgifter i andra länder.
  • Ha budgeten klar innan du reser, räkna ut hur mycket kostnaderna blir och håll dig disciplinerat och inom ramen.
  • Kolla om det är billigare att flyga med en mellanlandning.
  • Boka resan i tid.
  • Jämför priser på olika resesajter. Det kanske lönar sig att separera resa och hotell och boka detta var för sig i stället för att köpa ett färdigt paket.

UpplandsSpar - spara pengar med hög räntaSveriges småhusägare kan spara åtskilliga miljarder på smartare energianvändning och samtidigt bidra till ett bättre klimat. I artikeln får du tips. (Foto: Tom Rumble, Unsplash.com)
UpplandsSpar - spara pengar med hög räntaMånga unga stängs ute från bostadsmarknaden på grund av FI:s krav på kontantinsats. Ett långsiktigt sparande krävs ofta för att förverkliga bostadsdrömmen. (Foto: Kinga Cichewicz, Unsplash.com)