Res smart och spara pengar på semestern

Under sommaren går det att resa billigt både med tåg och buss. I viss mån även med flyget.

Under juni, juli och augusti duggar erbjudandena tätt för sommarlediga tåg- och bussresenärer som väljer bort det mindre klimatvänliga flyget.

Det går att få förstaklass-biljetter på inrikesresor med tåget för under 300 kronor och nöjer du dig med att resa i andra klass är priset ytterligare en hundring lägre.

Det går till och med att ta tåget till storstan för endast 95 kronor.

Dessutom finns det, för att nämna ännu ett exempel, ett tredagars tåg- och busskort för endast 200 kronor för den som önskar tåg- och bussluffa i Bergslagen.

Priset gäller för barn och ungdom, studerande och pensionärer.

Annars kostar det nämnda tåg- och bussluffarkortet 300 kronor, plus att någon serviceavgift kan tillkomma hos återförsäljare vilket kan vara bra att känna till.

Vill du längre bort, ut och resa i Europa, går det förstås också att komma undan med drägliga priser om du väljer tåg och buss. Bra att veta för dig som gillar att tågluffa.

Ska du flyga kan det vara klokt att spana in flyg- och resebolagens sista minuten-erbjudanden.

Där till finns det som vanligt en rad överkomliga priser på pendlartåg från flera mellanstora städer som har bra kommunikationer till Sveriges större städer: Stockholm, Göteborg och Malmö.

Som ni ser på exemplen ovan behöver inte semestern och sommarlovet bli alltför dyr för familjen. Ofta handlar det om rätt tajming. Med lite planering i bagaget går att det komma undan ganska billigt, emellanåt till reapriser. I vart fall när det gäller resandet.

Men det bör sägas att även de flesta hotell slår mynt av sommaren och kör flera prisvänliga kampanjer på hotell i Norden. Rådet är att kika efter förmånliga paketresor. Det finns goda möjligheter att spara pengar i stället för att bara spendera pengar i sommar.

Du som har huvudet på skaft och lite framförhållning kan med gott samvete både ägna dig åt nöjen och avkoppling och samtidigt spara en slant.

UpplandsSpar - spara pengar med hög räntaSveriges småhusägare kan spara åtskilliga miljarder på smartare energianvändning och samtidigt bidra till ett bättre klimat. I artikeln får du tips. (Foto: Tom Rumble, Unsplash.com)
UpplandsSpar - spara pengar med hög räntaMånga unga stängs ute från bostadsmarknaden på grund av FI:s krav på kontantinsats. Ett långsiktigt sparande krävs ofta för att förverkliga bostadsdrömmen. (Foto: Kinga Cichewicz, Unsplash.com)