Oregelbundna tider stoppar sparande

Utgifter och inkomster följer inte samma tidsrytm. Det ställer till problem för en del sparare.

Enligt en tidigare amerikansk studie är det ett problem för en del att spara pengar på grund av att inkomster och utgifter inte kommer samtidigt.

Medan lönen sätts in på kontot varje månad betalas vissa räkningar kvartalsvis eller till och med årsvis, plus att pengarna som vi får används både veckovis och månadsvis till bland annat kläd-, matinköp och nöjen.

Ofta spontan- eller impulshandlar människor. Det blir en snabbfika här och kanske frukt och grönt av torghandlaren där. Det blir oordning i privatekonomin – kontrollen går förlorad.

Expertrådet är, till att börja med, att skaffa sig en klar överblick av vilka pengar som går ut och som kommer in på kontot varje månad.

Med hjälp av en budget som följer din tidslinje på området får du bättre koll på vilka pengar du har att röra dig med i slutändan.

Börja med att räkna på vad du tjänar varje månad efter skatt och dra av summan för dina räkningar. Du delar alltså kvartalsutgifterna på tre och årsavgifterna på tolv.

Därefter ser du hur mycket pengar det finns att spendera och avsätta till sparande.

Det här gör att du slipper spräcka din budget varje månad, även om det innebär att du kanske måste avstå vissa frestelser under shoppingturen eller vad det nu är som lockar och gröper ur plånboken.

Du vet väl att du alltid är välkommen till oss på Upplands Spar. På vårt konto med 24 månaders bindningstid är sparräntan 8 procent.

I övrigt är sparräntan följande på våra olika konton: obundet med fria uttag 5,10 procent, 3 månader 6 procent, 6 månader 6,50 procent och 12 månader 7 procent.

UpplandsSpar - spara pengar med hög räntaSämre tider är i antågande, enligt flera experter, men försök om möjligt skapa en balans i privatekonomin och spara dig ur krisen. (Foto: Loic Leray, Unsplash.com)
UpplandsSpar - spara pengar med hög räntaGenom att välja gröna fonder bidrar du till en bättre miljö och ökar miljömedvetenheten i finansbranschen ytterligare. (Foto: Jason Blackeye, Unsplash.com)