Ökar ditt sparutrymme i höstbudgeten?

Värnskatten slopas som bekant men skatten höjs på flera andra områden. Vi går igenom nyheterna på punkt efter punkt.

Finansminister Magdalena Andersson (S) presenterade nyligen regeringens höstbudget.

Motvilligt har Socialdemokraterna gått med på att ta bort värnskatten för de som tjänar mest. Det blev en politisk kompromiss i den blocköverskridande uppgörelsen med stödpartierna Centern och Liberalerna.

Värnskatten slopas
Den slopade värnskatten, ett förslag som fått både ris och ros, innebär att ingen extra 5-procentig statlig skatt dras från och med 1 januari nästa år på förvärvsinkomster över 689.300 kronor. I praktiken, i och med grundavdraget, handlar det om inkomster som överstiger 703.000 kronor, det vill säga 61.000 kronor i månaden.

För de omkring 345.000 personer som tjänar mest i Sverige innebär den slopade värnskatten en skattesänkning på i snitt 17.700 kronor, enligt finansdepartementet. Ju mer du tjänar, desto större blir effekten på plånboken. Den som har en årsinkomst på 1,5 miljoner kronor får skatten sänkt med 39.110 kronor.

Sänkt pensionärsskatt
För pensionärer innebär höstbudgeten många positiva överraskningar. Skatten sänks för alla över 65 år med inkomster på över 17.000 kronor. Dessutom höjs pensionärernas grundskydd liksom garantipensionen med 200 kronor.

Höjt bostadstillägg
Utöver detta höjs taket för bostadstillägget från 5.600 kronor till 7.000 kronor.

Fler skattelättnader
Ytterligare skattelättnader, som ska kompensera för det sjätte jobbskatteavdraget, väntar sannolikt under det kommande budgetåret.

Sänkta arbetsgivaravgifter
Företagare får skattelättnader med sänkta arbetsgivaravgifter. Fler nyheter på det området tillkännages nu i höst men redan står det klart att arbetsgivaravgifterna justeras ned för anställda som arbetsgivaren rekryterat och som annars står långt från arbetsmarknaden. Det gäller lön på upp till 23.500 kronor och därutöver ska arbetsgivaren bara behöva betala en ålderspensionsavgift på 10,21 procent, har den rödgröna regeringen bestämt.

Så påverkas bilister
Från 1 januari 2020 sänks koldioxid- och energiskatten på drivmedel för dig som har bil. Det rör sig om en sänkning med 13 öre per liter på bensin och 9,3 öre per liter för diesel. Dock blir det ingen sänkning i praktiken då skatten för drivmedel samtidigt indexeras upp varje år. Utfallet blir i stort sett plus minus noll.

Bonus malus
Du som ska köpa ny bil, med betoning på miljöbil, kan dra fördel av bonus malus-systemet, som syftar till att fler ska välja just miljövänliga bilar. I år, 2019, uppgår bonusen totalt till 100 miljoner kronor för klimatvänliga bilar och samtidigt höjs gränsen för klimatbonus från 60 till 70 gram per kilometer för nya bilar.

Glesbygdsbor får skattelättnad
Landsbygdsbefolkningen får skattelättnader. Reduktionen uppgår till 137 kronor per person och månad.

Rutavdraget höjs
När det gäller rutavdraget är tanken att det ska gälla fler tjänster framöver och höjas från 50.000 till 75.000 kronor per person och år.

Löntagare får pensionshöjning
Från och med 2021 höjs pensionen för löntagare.

Här är en snabb brief på fem minuter av budgetpropositionen för 2020.

Ladda ner hela budgetpropositionen i pdf, del för del.

Du som vet med dig att det privatekonomiska utrymmet ökar med budgeten är förstås välkommen till oss på Upplands Spar att öppna ett konto med hög sparränta.

Vi erbjuder 7,00 procents ränta på vårt räntekonto med ett års bindningstid. Väljer du en bindningstid på tre år är räntan 8,25 procent medan räntan på vårt privatkonto med fria uttag är 5,10 procent.

UpplandsSpar - spara pengar med hög räntaSveriges småhusägare kan spara åtskilliga miljarder på smartare energianvändning och samtidigt bidra till ett bättre klimat. I artikeln får du tips. (Foto: Tom Rumble, Unsplash.com)
UpplandsSpar - spara pengar med hög räntaMånga unga stängs ute från bostadsmarknaden på grund av FI:s krav på kontantinsats. Ett långsiktigt sparande krävs ofta för att förverkliga bostadsdrömmen. (Foto: Kinga Cichewicz, Unsplash.com)