Nollräntan drabbar svenskarna: Storbankerna överskuggar sparandet

Trots att sparkontot fylls på varje månad är tillväxten låg. Ett sparkonto hos någon av storbankerna är sällan det bästa alternativet för ett lyckat sparande.

Hos storbankerna har kundernas sparkontoutveckling avstannat helt. Trots Riksbankens senaste höjning av reporäntan är räntorna nästintill obefintliga och storbankerna fortsätter att dominera över kundens sparpengar.

Enligt Statistiska centralbyråns senaste studier visar det sig att hushållens genomsnittsränta för nyinsättningar på bankkonton under augusti 2018 var så låg som 0,07 procent, rapporterar nättidningen Dagens PS.

”Att spararna får så låg ränta tyder på att storbankerna fortsätter att dominera när det gäller sparkonton. Men det är synd eftersom det går att få betydligt högre ränta än så”, förklarar Privata Affärers nyhetschef Magnus Gustavsson på ekonomisajten.

Precis som Gustavsson påpekar, är det möjligt att frångå storbankernas bristfälliga sparränta. De små kreditmarknadsbolagen erbjuder visserligen en räntesats upp till 2 procent – ett klart bättre val i jämförelse med nollräntan.

Men faktum är att det finns aktörer som erbjuder rejält mycket högre sparräntor än så – de utan insättningsgaranti. Bäst i klassen för konton utan bindningstid 2019 hittar du hos Upplands Spar. Här får du som kund minst 6,60 procents ränta och som mest hela 10 procent per år.

Andra nyheter