Lova dig själv att spara mer pengar 2020

Nog är väl det ett sunt nyårslöfte värt att försöka leva upp till?

Januari är som regel en tuff månad för de flesta hushåll efter julruschen och eventuellt stora utgifter i december.

Men låt inte det få dig att tappa modet. Håll fast vid målet att spara pengar, det är värt mödan i längden och om du har ett sparande på något av våra konton på Upplands Spar får du en av landets bästa räntor dessutom.

Här är tips på hur du sparar pengar smart under 2020:

  1. Börja med att betala av skulder med hög ränta, om du har möjlighet till det, och se sedan till att skära ner på onödiga kostnader för exempelvis tv-kanaler som du aldrig tittar på eller överdrivet snabbt bredband. Här kan du spara åtskilliga hundralappar varje månad.
  2. Börja spara till en buffert om något oförutsett inträffar som gör att du behöver pengar akut.
  3. Apropå det där med skulder kan det vara en god idé att samla eventuella olika lån under ett paraply, det minskar månadskostnaderna avsevärt. Var noga med att jämföra olika låneerbjudanden så att du får lägsta räntan.
  4. Gör en budget för dina inkomster och utgifter varje månad, det hjälper dig att få en bra överblick på privatekonomin.
  5. Shoppa smart. Precis som i jakten på bästa räntan gäller det att ha is i magen och ta reda på de mest tacksamma priserna när det ska handlas exempelvis kläder och prylar. Men fundera samtidigt ett varv till om det verkligen är nödvändigt att köpa just den där saken nu.
  6. Håll hårt i plånboken när det gäller nöjen. Visst kan du behöva belöna dig ibland men var försiktig så att du inte spräcker sparbudgeten och dina ambitioner på en gång. Trägen vinner!
  7. Passa på att eventuellt förhandla om ditt elavtal, spara in på uteluncher och gör i stället egna matlådor. Kolla även om det finns något som lockar på second hand-marknaden om du behöver nya kläder eller möbler.
  8. Se till att ha en hållbar strategi för ditt nyårslöfte att spara pengar. Gör det till en rutin i vardagen, det underlättar och gör att det hela inte blir så slumpartat och ryckigt. En bra idé är att ha en stående autogirodragning till sparkontot varje månad.
  9. Avslutningsvis är det som sagt viktigt att ha ett mål i sikte för sparandet, det sporrar dig om du nu planerar att göra en resa, köpa en ny bil eller kanske ett boende.

Lycka till!

UpplandsSpar - spara pengar med hög räntaSveriges småhusägare kan spara åtskilliga miljarder på smartare energianvändning och samtidigt bidra till ett bättre klimat. I artikeln får du tips. (Foto: Tom Rumble, Unsplash.com)
UpplandsSpar - spara pengar med hög räntaMånga unga stängs ute från bostadsmarknaden på grund av FI:s krav på kontantinsats. Ett långsiktigt sparande krävs ofta för att förverkliga bostadsdrömmen. (Foto: Kinga Cichewicz, Unsplash.com)
UpplandsSpar - spara pengar med hög räntaSämre tider är i antågande, enligt flera experter, men försök om möjligt skapa en balans i privatekonomin och spara dig ur krisen. (Foto: Loic Leray, Unsplash.com)