Låt dig inte luras av högkonjunkturen – spara mer

I år når sparandet nya höjder. Tack vare ökat jobbskatteavdrag och höjd brytpunkt för statlig skatt kan alltfler hushåll njuta av en välfylld plånbok.

Med mer pengar kommer även mer sparande. Det är viktigt att ha en utarbetad plan för sparandet och se till att det finns minst två månadslöner i sparbuffert, menar experterna. Med goda tillgångar placerade på sparkonton är du väl rustad inför oförutsedda händelser.

Di:s privatekonomiska experter Hans Bolander och Jenny Petersson förklarar vikten av sparande och att förbereda sig för en tuffare framtid. De uppmuntrar även till att inleda varje år med att överblicka hushållets utgifter, skriver nyhetssajten Dagens PS.

Vi lever i en högkonjunktur och de flesta har det gott ställt. Men det betyder inte att sparandet ska glömmas bort. Nu föreslår experterna att man ska lägga undan så mycket som möjligt och ta ansvar för sin ekonomi.

Här är fem tips till dig som vill spara pengar i år:

  1. Sätt upp en budget för dina inkomster och utgifter, mat och nöjen inkluderat, och avsätt en realistisk summa varje månad till sparande.
  2. Sälj prylar, kläder och sådant du inte behöver och placera sedan pengarna på ett smart sparkonto.
  3. Se till att få bra sparränta på dina pengar. Tänk på att sparräntan hos de traditionella bankerna är noll och det finns andra alternativ.
  4. Ordna så att samma summa dras automatiskt till ditt sparkonto varje månad.
  5. Om möjligt – sprid ut ditt sparande, gärna på fonder och aktier utöver ett sparkonto med bra ränta.

UpplandsSpar - Spara pengar med hög räntaFoto: Unsplash/Rawpixel