Lär barnen om sparande – med hjälp av en barnränta

Att lära ett barn hur en tiokrona plötsligt kan öka i värde på grund av ränta, kan vara knepigt. Men att förstå hur pengar växer och vikten av att börja spara i tid, är avgörande för de små. 

Avanzas sparekonom Claes Hemberg hävdar att barnens månadspeng ska bidra till att sprida kunskap om sparande och lära barnen att ta ansvar över sin ekonomi redan i tidig ålder. Med en så kallad barnränta uppåt 10 procent blir det tydligt hur pengarna växer, sammanfattar Dagens PS på sin nyhetsplattform.

”Att lära dem att pengar växer är det som är själva skolan”, fastslår Hemberg i en artikel publicerad i Aftonbladet. Han rekommenderar dessutom föräldrarna att höja vecko- eller månadspengen succesivt och att en del av pengarna används till inköp medan resten sätts in på ett sparkonto med hög ränta.

Eftersom det gäller barn, är det viktigt att hålla drömmarna vid liv och se till att sparandet uppmuntras. Sparexperten Jan Bolmeson är en av författarna till boken ”Gör ditt barn rikt – från veckopeng till förmögenhet”, i vilken han berättar hur storbankernas nollräntekonton äter upp besparingarna – ett stort misstag vid sparande till barn.

För att förstå innebörden av att lägga undan delar av månadspengen måste det synas att de växer. Med en tillräckligt hög ränta får barnen ta del av det växande kapitalet och upptäcka att det lönar sig att hålla i pengarna.

Tack vare de nya aktörerna som kliver in på marknaden erbjuds gynnsamma sparkonton med räntevillkor som stämmer överens med de omtalade barnräntorna. På dessa sparkonton kan föräldrar få upp till 10 procents ränta, beroende på val av bindningstid eller ej, till sina barn.

Andra nyheter