Julresan behöver inte krascha ekonomin

Här är en mängd tips på hur du sparar pengar på den efterlängtade drömtrippen.

Du kanske är ensam eller har familj och har väntat länge på att göra den där välförtjänta resan i jul till varmare breddgrader.

Tillsammans med julklappar och andra kostnader som hör julhelgen till kan det bli en belastning på privatekonomin.

Men så behöver det inte vara. Det finns flera sätt att komma billigt undan. Bland annat genom att planera resan i god tid och försöka pricka in de mest fördelaktiga av- och hemresedatumen för flyget.

Sedan är det alltmer populärt att byta bostad med andra semesterfirare, exempelvis via populära AirBnB.

Se dock till att säkerställa hur du går till väga när det gäller överenskommelser. Det finns ofta mallar för avtal och kontrakt för bytet.

Heta trenden – soffsurfa

Glöm inte att kolla med din hyresvärd/bostadsrättsförening så att det temporära bytet är okej.

Ett annat alternativt boende under jul, eller om det handlar om en nyårsresa eller både och, är att soffsurfa – eller couchsurfing som det heter på engelska.

Här är grundtanken att du ska kunna bo billigt och träffa nya människor. Samtidigt är ambitionen att du och dina medresenärer ska få större möjlighet till kulturella upplevelser genom att stifta bekantskap med lokalinvånare.

Tipset är att läsa recensionerna innan du bestämmer dig för var det är lämpligast att soffsurfa.

Couchsurfing uppges vara det största gästfrihetsutbytesnätverket i världen med närmare 5 miljoner medlemmar i 246 länder och territorier.

Så sparar du pengar på julresan:

  1. Boka långt i förväg. Passa på att se om du kan få boka tidigt-rabatt.
  2. Alternativt leta efter en sista minuten-resa. Har du tur blir resan ett fynd.
  3. Jämför priser på flygresor till olika destinationer och på olika sajter. Det lönar sig alltid.
  4. Byt bostad med andra under semestern.
  5. Hyr ut din bostad under semestern.
  6. Leta efter hotell utanför citykärnan om du reser till en storstad. Här är hotellrummen som regel billigare.
  7. Soffsurfa, det vill säga bo hos lokala invånare under resan, det här är ett billigt alternativ samtidigt som du får chans att lära dig resmålet bättre.
  8. Köp inget onödigt på tax free och betala resan kontant i stället för på avbetalning för att slippa räntekostnader.

Observera att du alltid är välkommen att spara pengar hos oss på Upplands Spar – antingen inför, under eller efter resan. Vi erbjuder hög ränta redan från första insatta kronan.

UpplandsSpar - spara pengar med hög räntaSveriges småhusägare kan spara åtskilliga miljarder på smartare energianvändning och samtidigt bidra till ett bättre klimat. I artikeln får du tips. (Foto: Tom Rumble, Unsplash.com)
UpplandsSpar - spara pengar med hög räntaMånga unga stängs ute från bostadsmarknaden på grund av FI:s krav på kontantinsats. Ett långsiktigt sparande krävs ofta för att förverkliga bostadsdrömmen. (Foto: Kinga Cichewicz, Unsplash.com)
UpplandsSpar - spara pengar med hög räntaSämre tider är i antågande, enligt flera experter, men försök om möjligt skapa en balans i privatekonomin och spara dig ur krisen. (Foto: Loic Leray, Unsplash.com)