Håll ut! Trägen vinner bland sparare

Osäkerhet hindrar många från att spara pengar. Men med envishet infinner sig inom sinom tid lyckan.

Visst går det att spara ihop tusenlappar. Många bäckar små blir snart till en stor å och även om det känns motigt i början kommer pengarna att sakta men säkert att växa till en rejäl summa på sikt. Här kommer några handfast tips på vägen.

 1. Mål, strategi, belöning
  Som i de flesta sammanhang handlar det om att ha ett uppsatt mål och en medveten strategi för att nå dit, och kosta på sig en och annan belöning på vägen för att upprätthålla den goda andan.
 2. Mellan 5 och 10 procent
  Experter på området råder dig att vara bestämd i ditt sparande och i vart fall sätta in minst 5 procent av månadslönen på ett konto med bra sparränta. Allra helst bör du lägga undan 10 procent eller mer av lönen. Men allt hänger förstås på hur mycket du har att röra dig med i slutändan. Oavsett är det viktigare att du sparar något, om så bara marginellt, än inget alls.
 3. Börja smått och trappa upp
  För att få extra krydda i ditt sparande är ett klokt tillvägagångssätt att börja sparandet i liten skala och sedan trappa upp sparandet successivt. När du ökar ditt sparande kommer resultatet givetvis att märkas snabbare.
 4. Var realistisk
  För många handlar sparandet om att bli någorlunda rik på ålderns höst. Och ingen tackar väl nej till en tillvaro i ekonomiskt oberoende.
  Men i stället för att lägga ribban alltför högt, och kanske drabbas av missmod, är det viktigare att du är realist och står fast i ditt beslut om att spara pengar. På sikt kommer ditt sparande innebära en fastare grund att stå på där du slipper vända på varenda krona för att få ekonomin att gå ihop.
 5. Välj konto med hög sparränta
  Hos oss på UpplandsSpar är dina sparpengar trygga och i stället för att våndas över att hushållsekonomin inte går ihop i slutet av månaden kommer din känsla med tid att präglas av stabilitet. Är du osäker på vilket konto du ska välja kan vi på UpplandsSpar glädja dig med att du kan få upp till 10 procents sparränta på dina pengar hos oss, beroende på om du väljer ett konto med bindningstid för ditt sparande eller ett privatkonto med fria uttag. Det viktiga är att kontot för ditt sparande passar just dig.

UpplandsSpar - spara pengar med hög räntaSveriges småhusägare kan spara åtskilliga miljarder på smartare energianvändning och samtidigt bidra till ett bättre klimat. I artikeln får du tips. (Foto: Tom Rumble, Unsplash.com)
UpplandsSpar - spara pengar med hög räntaMånga unga stängs ute från bostadsmarknaden på grund av FI:s krav på kontantinsats. Ett långsiktigt sparande krävs ofta för att förverkliga bostadsdrömmen. (Foto: Kinga Cichewicz, Unsplash.com)