Håll reda på skatte­återbäringen – innan den hamnar i statskassan

Är du en av de som låter din årliga skatteåterbäring växa i ett sparkonto med hög avkastning? Då är du betydligt klokare än de 45.000 personer i Sverige som riskerar att gå miste om sina återbetalningar.

Expressens ekonomisajt Dina Pengar har varit i kontakt med skattemyndigheten och upptäckt att flertalet privatpersoner glömt att hämta ut sina pengar som vid årsskiftet istället hamnar i statens händer.

Bland dessa finns en person som skulle fått tillbaka hela 148.000 kronor på sin skatt, rapporterar Dagens PS. Istället för att låta beloppet växa i ett sparkonto, kommer pengarna troligtvis att gå direkt till statskassan.

Av Expressens artikel framgår det att många av de personer som riskerar att förlora sina pengar inte längre är bosatta i Sverige eller att det rör sig om väldigt små belopp. Vanligtvis går det att se om det ligger kvarglömda pengar hos Skatteverket genom att logga in på hemsidan med sin e-legitimation.

För att ta till vara på skatteåterbäringen på bästa sätt är det en klok idé att placera en del av dem i ett sparkonto med hög ränta. Låt pengarna växa i ett sparkonto med 6,60 upp till 10 procents ränta, beroende på bindningstid.

Med pengarna placerade i ett tryggt och flexibelt sparkonto kan du enkelt göra upp en budget och använda pengarna vid behov – om bilen behöver lagas eller köket renoveras.

Andra nyheter