Guldpriset stiger när börsen skakar

I tider av oro väljer många sparare att investera i guld. Så här gör du.

I spåren av i första hand Brexit och handelskriget mellan USA och Kina ökar turbulensen på börsen.

Aktiemarknaderna kan förvisso rycka upp sig emellanåt på positiva nyheter. Men överlag har det blivit mer skakigt och följden av det och talet om en snar lågkonjunktur får många sparare att vända blicken åt andra tillgångsslag.

Guld har historiskt betraktats som en säker investering i kristider och den som funderar på att spara i guld behöver heller inte köpa guldtackor att stoppa in i bankfacket.

Det går alldeles utmärkt att köpa andelar i bolag som handlar med guld. För kännedom har guldpriset stigit med över 16 procent på ett halvår samtidigt som börsen gungat.

Här kan du se dagspriset för guld per uns för 24 karat guld.

Guldpriset har nått nya rekordnivåer flera gånger på senare tid.

5 olika sätt att investera i guld:

  1. För det första går det att investera i fysiskt guld. Då är fondandelarna noterade på New York-börsen men de går att handla via svenska nätmäklare. Du kan köpa mynt och guldtackor i butiker eller via nätet och du slipper därmed valutarisker som är kopplade till utlandsnoterade instrument.
  2. Investera i aktier i guldbolag. På så vis får du exponering inte bara mot guldpriset utan även mot vad som händer i guldbolagen, eftersom det också påverkar aktiekurserna.
  3. Spara i guld genom aktiefonder. Här är det förvaltaren som mot en avgift sköter dina placeringar i guld.
  4. Du kan även investera i börshandlade fonder (ETF), som följer aktieindex för guldbolag, givetvis mot förvaltningsavgifter.
  5. Ett femte och sista sätt är börshandlade certifikat. Då kan du följa guldpriset via terminsmarknaden. Börshandlade certifikat är värdepapper som följer prisutvecklingen i en viss underliggande tillgång, till exempel en råvara som guld. Certifikaten lämpar sig dock bäst för dig som är aktiv på marknaden och är ute efter snabba vinster om du handlar med hävstång.

Ett komplement till dina investeringar, om det nu är guld eller något annat, är att öppna ett konto med bra sparränta hos oss på Upplands Spar. På vårt konto med 24 månaders bindningstid är räntan 8 procent.

I övrigt är sparräntan följande på våra olika konton: obundet med fria uttag 5,10 procent, 3 månader 6 procent, 6 månader 6,50 procent, 12 månader 7 procent och 36 månader 8,25 procent.

UpplandsSpar - spara pengar med hög räntaSveriges småhusägare kan spara åtskilliga miljarder på smartare energianvändning och samtidigt bidra till ett bättre klimat. I artikeln får du tips. (Foto: Tom Rumble, Unsplash.com)
UpplandsSpar - spara pengar med hög räntaMånga unga stängs ute från bostadsmarknaden på grund av FI:s krav på kontantinsats. Ett långsiktigt sparande krävs ofta för att förverkliga bostadsdrömmen. (Foto: Kinga Cichewicz, Unsplash.com)