Fem budgettips inför årets Black Friday

Shoppa med förstånd när årets stora rea snart infaller

Fredagen efter den fjärde torsdagen i november, på Thanksgiving i USA, smäller det.

I år är det den 29 november som röda prislappar gäller. Det är Black Friday som sedan övergår i Black Weekend och därefter Cyber Monday för alla nätshoppare.

Räkna med ny köphysteri under den aktuella veckan, som fått samlingsbegreppet Black Week och som blivit startskottet för julhandeln.

I fjol på Black Friday, den 23 november 2018, handlade svenskarna för 6,7 miljarder kronor enligt Postnord, som konstaterar att det var strax över prognos och nytt rekord.

Svenskarna shoppade för drygt 1,4 miljarder kronor mer än året innan, en ökning med 27 procent, och näthandeln dominerade framför fysiska butiker. Över hälften av konsumenterna handlade på nätet.

Mer än var tredje svensk tog på spenderbyxorna under reahögtiden och i snitt shoppade varje person för 2.635 kronor – mestadels kläder och elektronik.

Branschorganisationen Svensk Handel har tidigare uttryckt oro över vikande lönsamhet hos handlare till följd av Black Friday-succén.

Julhandeln är för många affärsidkare årets viktigaste försäljningsperiod och när den flyttas från december till november till Black Friday , där marginalerna är lägre, kan det hota lönsamheten, enligt farhågorna.

För dig som kund finns det också en rad fällor att se upp. Konsumentverket uppmanar dig att vara vaksam.

Fem tips inför Black Friday:

1. Jämför reapriset med vad det ordinarie priset varit. Det har du rätt att göra.
2. Försök betala det du köpt på en gång. Det kan bli dyrt att dela upp betalningen.
3. Fall inte för alla frestelser. Köp inget onödigt som du redan har och var observant på om det verkligen är ett reaerbjudande eller om kampanjen bara är påhittad. Läs mer om det här och här.
4. Glöm inte att sätta en budget för hur mycket Black Friday får kosta. Det hjälper dig att ha bättre koll på privatekonomin så att det inte drar i väg.
5. Du kan även spara pengar på att handla med sunt förnuft och är välkommen till oss på Upplands Spar. Vi erbjuder hög sparränta på dina insättningar – mellan 5,10 och 8,25 procents sparränta, beroende på om du väljer ett konto med bindningstid eller ej.

UpplandsSpar - spara pengar med hög räntaSveriges småhusägare kan spara åtskilliga miljarder på smartare energianvändning och samtidigt bidra till ett bättre klimat. I artikeln får du tips. (Foto: Tom Rumble, Unsplash.com)
UpplandsSpar - spara pengar med hög räntaMånga unga stängs ute från bostadsmarknaden på grund av FI:s krav på kontantinsats. Ett långsiktigt sparande krävs ofta för att förverkliga bostadsdrömmen. (Foto: Kinga Cichewicz, Unsplash.com)
UpplandsSpar - spara pengar med hög räntaSämre tider är i antågande, enligt flera experter, men försök om möjligt skapa en balans i privatekonomin och spara dig ur krisen. (Foto: Loic Leray, Unsplash.com)