Experternas spartips: Så räcker lönen månaden ut

Januari sägs vara den fattigaste månaden och enligt en undersökning genomförd av Sifo tar decemberlönen slut i snitt redan den 20:e januari. Nu lämnar vi årets fattigaste månad bakom oss, men för att slippa hamna där igen är goda råd dyra.

Det är inte kul att alltid sitta i en ekonomisk knipa som tvingar dig att stanna hemma och äta mat ur konserver. Ekonomisajten Dagens PS hjälper dig genom att sammanfatta Swedbanks och Blockets bästa spartips väl värda att notera.

”För många tar lönen slut flera dagar innan nästa kommer vilket kan skapa oro och stress. Men det finns knep att ta till för att underlätta för plånboken i januari”, konstaterar Linnéa Aguero, presschef på Blocket, i en artikel för Dina Pengar i Expressen.

Spara in på det som går och lägg undan en buffert för sparande. Det bästa är att öppna ett sparkonto med hög ränta så att du tydligt ser hur ditt kapital växer.

1) Rensa vinds- och källarförråd och annonsera sedan ut prylarna på nätet. Enligt en Blocket-undersökning har svenskarna oanvända saker till ett värda av i snitt 8.000 kronor som bara ligger hemma och ”skräpar”.

2) Köp inga onödiga prylar som du inte behöver eller har nytta av.

3) Gå igenom kylskåp och skafferi och laga mat på det som finns. Håll igen på sena utekvällar och trerättersmiddagar så gott det går.

4) Anamma matlådan till jobbet för att spara både tid och pengar.

5) Om möjligt, cykla till jobbet och lämna bilen hemma. Det går att spara 1.000 kronor varje månad på bränslekostnader om bilen får stå i stället för att pendla fyra mil, som exemplet avser.

6) Roa dig med gratis underhållning med nära och kära. Strunta i kostsamma bio- och restaurangbesök. Laga god mat ihop, spela spel och ha kul tillsammans – gratis.

UpplandsSpar - Spara pengar med hög räntaFoto: Unsplash/Rawpixel