Ensamstående kvinnor blir fattigpensionärer

Sämre förutsättningar i arbetslivet gör att kvinnor generellt har minst möjlighet att avsätta pengar till sin pension, och allra hårdast drabbas ensamstående kvinnor.

Det här är inget nytt men det tål att upprepas, och orsaken till att det ser ut som det gör beror på att kvinnor oftare jobbar deltid och att kvinnor i större utsträckning är hemma med barnen.

Lönegapet mellan kvinnor och män består alltså, även om det har minskat, och obestridligt återstår mycket arbete innan jämställdhet uppnås på det här området.

Lönegapet är en sak, men det som oroar experterna är att pensionsgapet mellan kvinnor och män är ännu större. Det finns en hel del kvinnor i Sverige över 60 år som helt saknar pensionstrygghet på grund av att tagit allt ansvar hemma. Till saken hör att många är frånskilda och i en mycket utsatt situation.

Här är några tips till kvinnor som vill få bättre pension:

  • Försök om möjligt att jobba heltid i stället för deltid.
  • Dela på föräldraledigheten.
  • Skapa, om du kan, ett privat pensionssparande eller prata med din partner så att denna för över sin premiepension till dig. Observera att det oftast inte lönar sig för ensamstående kvinnor att spara i ett avdragsgillt pensionssparande då det kan leda till lägre bostadstillägg.
  • Skaffa tjänstepension via din anställning. Om företaget saknar kollektivavtal kan du förhandla dig till det.
  • Stå på dig och försök förhandla till dig en högre lön, som gör det möjligt att sätta undan pengar till ett privat sparande.

UpplandsSpar - spara pengar med hög räntaSveriges småhusägare kan spara åtskilliga miljarder på smartare energianvändning och samtidigt bidra till ett bättre klimat. I artikeln får du tips. (Foto: Tom Rumble, Unsplash.com)
UpplandsSpar - spara pengar med hög räntaMånga unga stängs ute från bostadsmarknaden på grund av FI:s krav på kontantinsats. Ett långsiktigt sparande krävs ofta för att förverkliga bostadsdrömmen. (Foto: Kinga Cichewicz, Unsplash.com)