Det perfekta sparandet till dina barn

Experter är överens om att långsiktighet lönar sig bäst på börsen. Dina barn kan till och med bli rika.

En global portfölj med spridning på aktier i företag runt om i världen är det klokaste sättet att få god avkastning på pengarna över tid, anser proffs på området.

I stället för att alltså bara exponera sig för svenska bolags aktier gäller det att ha ett globalt perspektiv på börshorisonten.

I sammanhanget lyfts globala indexfonder med aktier upp som det bästa alternativet och rådet är att eftersträva en sådan indexfond med låg avgift.

Sedan gäller det att ha tålamod och is i magen och låta pengarna vara i fred och sakta men säkert bygga upp sparandet, som kan komma att växa till en förmögenhet. Här är tipset från experter att spara i fonder med global inriktning i minst tio år och allra helst i 20 år.

Sajten Indexfonder.info listar vad man anser vara 2019 års bästa indexfonder. Eftersom vi fortfarande inte vet hur utvecklingen kommer att landa i år grundar de bland annat sin ranking på historisk avkastning, marknadsexponering, låga avgifter samt allmänt bra ”track record”.

Indexfonders fondfavoriter 2019 (avgift i parentes):

  1. Länsförsäkringar Global Indexnära (0,20%)
  2. Avanza Zero (0,00%)
  3. Länsförsäkringar Europa Indexnära (0,20%)
  4. Swedbank Robur Access Asien (0,20%)
  5. Spiltan Aktiefond Investmentbolag (0,20%)

Det du bör vara medveten om som förälder när du sparar på börsen åt dina barn är att aktiemarknaden alltid innebär risker. Börsen svänger upp och ner och stundtals kommer fondsparandet att uppvisa minussiffror. Men försök behåll lugnet trots svängningarna – börsen vänder förr eller senare upp igen även om det aldrig finns några garantier för att det blir vinst i slutändan.

Risken att alla pengar ska gå upp i rök bedöms emellertid som liten.

Det viktigaste när du sparar åt dina barn är långsiktigheten och det klokaste är, enligt sakkunniga på området, att lägga runt 90 procent på aktier och resterande 10 procent på räntor.

Exakt så investerar en av världens mest framgångsrika investerare, Wall Street-kändisen Warren Buffett.

Buffett är i dag är en av världens rikaste personer och hans råd är att det ska finnas en bra balans mellan risk och avkastning.

Vid sidan av börssparande går det även att spara på lång sikt med hög sparränta åt sina barn hos oss på Upplands Spar.

UpplandsSpar - spara pengar med hög räntaSveriges småhusägare kan spara åtskilliga miljarder på smartare energianvändning och samtidigt bidra till ett bättre klimat. I artikeln får du tips. (Foto: Tom Rumble, Unsplash.com)
UpplandsSpar - spara pengar med hög räntaMånga unga stängs ute från bostadsmarknaden på grund av FI:s krav på kontantinsats. Ett långsiktigt sparande krävs ofta för att förverkliga bostadsdrömmen. (Foto: Kinga Cichewicz, Unsplash.com)