Därför ska du spara som ung

Sparexperter anser att det finns flera tusen skäl att spara pengar under ungdomsåren.

Ett är förstås att utgifterna växer med åldern. Något som unga glömmer bort och därför försummar och hellre spenderar än buffertsparar.

I återkommande undersökningar, bland annat den här, har det visat sig att många unga helt negligerar att spara till sin pension. Den känns för långt bort och därför struntar man helt sonika i det.

Men om vi tänker bort pensionen, även om den är viktig, så finns det en rad andra anledningar till att spara pengar. Ponera att du kanske vill studera utomlands eller kanske bara vill resa i väg en längre tid med dina kompisar för att upptäcka andra delar av världen.

Inget av de här två sakerna är gratis. Det krävs givetvis ett kapital för att förverkliga dessa drömmar. Om vi tar studier utomlands så rör det sig om tiotusentals kronor, exempelvis kostar en 16-veckors språkkurs i Frankrike närmare 26.000 kronor.

Därutöver kommer kostnader för kurslitteratur, inträdesavgift, resor och försäkring, vilket innebär ytterligare många tusenlappar, enligt Utlandsstudier.se.

Om du gör en så kallad backpackingresa rinner också pengarna i väg, uppskattningsvis kostar en sådan resa, säg jorden runt, 10.000-15.000 kronor per månad, exklusiva utgifter innan resan för  exempelvis vacciner, visum, flygbiljetter och reseförsäkring, enligt Backpacking.se.

Det finns som framgår flera goda anledningar till att spara pengar som ung, och att börja i tid. En klok investering är det förstås även att spara till sitt första boende, särskilt i Stockholm där en liten etta kan kosta flera miljoner, eller till körkort och egen bil.

I klartext: Oavsett vilken livssituation du befinner dig är det alltid smart att ha pengar sparade och ett bra sätt är att månadsspara där en och samma summa dras via autogiro.

Med tiden kanske du har råd att avvara mer och kan då höja beloppet på ditt månadssparande.

Som tidigare nämnts brukar det vara en smart taktik att sprida ut sitt sparande.

Till saken hör att barn där föräldrarna sparar i fonder inte behöver betala skatt. Det är huvudregeln om det handlar om fonder med ett mindre värde än 50.000 kronor.

Dock ska även barn som har fonder som är värde mer än 50.000 kronor, eller har andra kapitalinkomster, skatta för det. Skatteplikt och deklaration gäller också om fonderna säljs med vinst.

Ett bra komplement till fondsparande för barn och unga är att öppna ett konto med sparränta.

UpplandsSpar - spara pengar med hög räntaSveriges småhusägare kan spara åtskilliga miljarder på smartare energianvändning och samtidigt bidra till ett bättre klimat. I artikeln får du tips. (Foto: Tom Rumble, Unsplash.com)
UpplandsSpar - spara pengar med hög räntaMånga unga stängs ute från bostadsmarknaden på grund av FI:s krav på kontantinsats. Ett långsiktigt sparande krävs ofta för att förverkliga bostadsdrömmen. (Foto: Kinga Cichewicz, Unsplash.com)