Dags för nästa äventyr? Så når du drömresan på bästa sätt

Låga temperaturer, slaskfyllda vägar och grå dagar – i januari börjar tankarna snurra i resbanor och drömmarna rör sig söderut. Här är tipsen som hjälper dig att spara till drömresan på bästa sätt.

Är det äntligen dags att göra den där resan du alltid drömt om? Att snorkla med sköldpaddor i Afrika, vandra Inkaleden till Machu Picchu eller en segelsemester i medelhavet. Allt är möjligt med god förberedelse och väl valt sparande.

Med rätt metoder för sparande får du ränta på sparkapitalet och du når din destination snabbare än du anar. Gör du dessutom smarta val när resan väl är påbörjad kan du spara in på en rad onödiga kostnader, påpekar nyhetssajten Dagens PS.

Ett snabbt växande sparkapital får du genom att placera dina pengar på ett sparkonto med hög ränta under ett visst antal år. Istället för storbankernas sparkonton med nollränta kan du njuta av ett lönsamt sparande och se pengarna växa.

Ett alternativ är förstås att placera pengar i aktier eller fonder. Dock innebär det alltid ett risktagande beroende på utvecklingen och du riskerar att missa drömresan med en hårsmån. På sparkonton är pengarna trygga och du har kontroll över ditt växande kapital.

Har du redan bokat din drömresa? Här är sju smarta tips att ta med.

  • Undvik dyra lån för att finansiera resan
  • Spendera inte för mycket på kreditkortet eller av hushållskassan under resan. Det blir inte kul att komma hem till.
  • Undvik om möjligt dyra växlings- och bankomatavgifter i andra länder.
  • Gör en budget för resan och räkna ut vad kostnaderna blir.
  • Jämför priser på olika resesajter vid bokningen. Ibland lönar det sig att boka flyg och hotell separat i stället för att köpa ett färdigt paket.
  • Se till att din försäkring täcker eventuella incidenter under resan och ta med dig EU-kortet om du reser inom Europa.
  • Njut av närproducerad mat och lokala restauranger för att spara pengar såväl som att maximera känslan.

Andra nyheter