Då vill svenskarna gå i pension

Hälften vill göra det innan 61 år eller efter att det fyllt 67 år, visar ny rapport.

De som vill gå i tidig pension är medvetna om det kräver mer sparande men tycker att det är värt besväret. Till och med om kontentan blir att de får mindre pengar att röra sig med på ålderns höst.

Det är statliga Pensionsmyndigheten som gjort undersökningen bland omkring 1.000 personer och konstaterar alltså att så många som hälften kan tänka sig att gå i pension innan 61 års ålder eller efter att de blivit 67 år.

Slutsatsen är att pengarna inte är den viktigaste faktorn. Det handlar mer om valfrihet, att kunna välja själv när man vill ta ut sin pension, visar svaren i enkäten.

Den som vill har i dag möjlighet att plocka ut sin allmänna pension från den månad man fyller 61 år. Dock har regeringen föreslagit att lägsta åldern för att kunna ta ut sin allmänna pension höjs till 62 år från och med nästa år.

Andra regler gäller för eventuellt äldreförsörjningsstöd, garantipension och bostadstillägg i den allmänna pensionen. Detta kan du söka först från 65 år.

Har du tjänstepension gäller andra villkor. Oftast har du möjlighet att ta ut tjänstepension från 55 år.

Du som har som mål att gå i pension tidigare kan, som du vet, alltid öppna ett sparande hos oss på UpplandsSpar.

På vårt privatkonto med fria uttag är sparräntan 6,60 procent. Och väljer du vårt fasträntekonto med en bindningstid på tre år är sparräntan hela 10 procent – landets högsta.

Vi tycker om när människor förverkligar sina drömmar.

UpplandsSpar - spara pengar med hög räntaSveriges småhusägare kan spara åtskilliga miljarder på smartare energianvändning och samtidigt bidra till ett bättre klimat. I artikeln får du tips. (Foto: Tom Rumble, Unsplash.com)
UpplandsSpar - spara pengar med hög räntaMånga unga stängs ute från bostadsmarknaden på grund av FI:s krav på kontantinsats. Ett långsiktigt sparande krävs ofta för att förverkliga bostadsdrömmen. (Foto: Kinga Cichewicz, Unsplash.com)