Bra sparalternativ när börsen skakar

Samla inte alla ägg i samma korg utan sprid ut ditt sparande.

Drömmen om ekonomiskt oberoende är ingen illusion. Med en stor nypa tålamod och envishet kan du nå dina drömmars mål. Det handlar i mångt och mycket om att sätta upp mål och delmål och steg för steg ta sig dit.

Ingen påstår att vägen är enkel men en förutsättning för att sparandet ska växa till en förmögenhet är att det finns motivation. Sedan måste du förstås fundera över varför du vill bli rik och vad du ska göra när det är en verklighet.

I olika rapporter vittnar unga om att de lever här och nu och att det där med att spara pengar inte är deras grej. Givetvis gäller det inte alla ungdomar men väldigt många har exempelvis inte en tanke på att lägga undan pengar till sin pension – trots att ovissheten är stor kring välfärd och pensioner för kommande generationer.

Oavsett om det handlar om finansiering av sin egen pension eller sparande till andra ändamål, kanske till ett liv i ekonomiskt oberoende, måste siktet vara inställt på lång horisont, typ 20 år eller längre är ingen orealistisk tidsrymd för att infria förväntan om en ansenlig summa pengar.

Ett bra sätt att spara pengar på är att sprida ut sparandet på flera poster. Du kan ha en del av pengarna på sparkonto och ytterligare en del i aktier och fonder.

Om du tänker handla med aktier och fonder – försök då om möjligt att hålla dig ajour med vad som händer på börsen för att maximera ditt sparande på aktiemarknaden, som av tradition svänger ganska mycket.

Experter på området höjer med jämna mellanrum varningsflagg för att en lågkonjunktur är i antågande. I ljuset av det är det klokt att vara uppdaterad med vad som händer ekonomiskt och politiskt på såväl hemmaplan som världen i stort, eftersom det sätter avtryck på finansmarknaderna.

För dig som saknar motivation att spara pengar kan det vara på sin plats att betona att du kan vara säker på att pengarna växer. I synnerhet om du sätter in pengarna på ett privatkonto här hos oss på UpplandsSpar, där vi erbjuder upp till 10 procents ränta på ditt sparkapital beroende på om du väljer ett räntekonto med bindningstid eller ett privatkonto med fria uttag.

Se till att omge dig med personer som peppar dig att spara, men försök hitta en strategi för sparandet som passar just dig.

Fokusera inte på problemen, det kanske känns tungt i början innan ditt sparande märks, utan försök se möjligheterna som öppnas på sikt då summan av ditt envisa gnetande gett resultat.

Glöm heller inte bort att fira när du når dina delmål, det är viktigt för att behålla motivation.

UpplandsSpar - spara pengar med hög räntaSveriges småhusägare kan spara åtskilliga miljarder på smartare energianvändning och samtidigt bidra till ett bättre klimat. I artikeln får du tips. (Foto: Tom Rumble, Unsplash.com)
UpplandsSpar - spara pengar med hög räntaMånga unga stängs ute från bostadsmarknaden på grund av FI:s krav på kontantinsats. Ett långsiktigt sparande krävs ofta för att förverkliga bostadsdrömmen. (Foto: Kinga Cichewicz, Unsplash.com)