Börja spara när barnet är nyfött

Rådet är att sätta i gång med sparandet direkt efter födseln, då hinner kapitalet växa rejält.

Det finns en rad sätt att spara till sina barn. Det går exempelvis att öppna en kapitalförsäkring och låta barnet stå som förmånstagare, då avgör du när barnet ska få tillgång till pengarna. Lämpligen när han eller hon fyller 18 år och blivit myndig.

En del väljer att spara åt barnen på aktiemarknaden. Börsen är dock nyckfull, det finns ingen garanti att exponeringen lyckas. Aktiekurser kan som bekant falla, stundtals förfärande obarmhärtigt.

Ett tips är att sprida riskerna och att du som förälder väljer en bred indexförvaltad aktiefond till ditt barn. Du kan om du vill även spetsa till sparandet med aktiefonder på tillväxtmarknader och med tiden trappa ner sparandet och i stället välja räntebärande papper, typ räntefonder eller obligationer, när barnet börjar närma sig vuxenlivet.

Kom också ihåg att inget sparande är för litet, även små summor blir stora belopp över tid, och för barnet är detta en ovärderlig investering, kanske till körkortet eller som handpenning till en framtida bostad.

För ett barn är det viktigt att lära sig pengars värde, det kan barnet sedan bär med sig resten av livet.

Exakt hur mycket just du bör spara till ditt barn bestämmer du själv. Vissa har råd att sätta undan hela barnbidraget, och ibland mer än så, medan andra kanske bara kan spara en hundralapp i månaden. Men oavsett vilket hinner det bli en hyfsad summa pengar innan barnet blivit stort och kan ta ansvar för sin egen ekonomi.

Någon har sagt att det är “ekonomisk barnmisshandel” att spara åt sina barn på sparkonton i storbankerna, eftersom det är noll ränta på pengarna.

Nåja. Här på UpplandsSpar får du, i bjärt kontrast, mycket gynnsamma villkor på sparandet till dina barn. På våra privatkonton kan föräldrar få från 6,60 procent upp till 10 procent ränta (på räntekonto), beroende på val av bindningstid eller ej, till sina barn.

UpplandsSpar - spara pengar med hög räntaSveriges småhusägare kan spara åtskilliga miljarder på smartare energianvändning och samtidigt bidra till ett bättre klimat. I artikeln får du tips. (Foto: Tom Rumble, Unsplash.com)
UpplandsSpar - spara pengar med hög räntaMånga unga stängs ute från bostadsmarknaden på grund av FI:s krav på kontantinsats. Ett långsiktigt sparande krävs ofta för att förverkliga bostadsdrömmen. (Foto: Kinga Cichewicz, Unsplash.com)